SVIDNÍK. Vo svidníckom skanzene v sobotu ľudia oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára.
Nechýbala tradičná zabíjačka, ochutnávka zabíjačkových špecialít i kultúrny program.
Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku podujatie organizuje približne 20 rokov.
„Začalo sa to zabíjačkou, ale chceli sme sa vrátiť 40 až 50 rokov dozadu, aby mohli návštevníci vidieť a počuť, ako sa kedysi vinšovalo na Nový rok. Preto bol program spojený najprv s vinšovaním, koledovaním a až potom nasledovala zabíjačka a degustácia špecialít, ktoré sme pre našich návštevníkov pripravili," priblížil riaditeľ múzea Jaroslav Džoganík.
Zabíjačky sú podľa jeho slov v súčasnosti skôr výnimočnosťou a je ich stále menej.
Zabíjačka bola symbolom dobrého gazdu
Ako povedal, v minulosti bola symbolom hojnosti a dobra. Gazda, ktorý ju robil, bol považovaný za dobrého gazdu.
„Znamenalo to, že aj dievka, ktorá je z takého domu, je robotná a hodno si ju brať za ženu," priblížil Džoganík s tým, že zabíjačka v skanzene je práve preto vzácnosťou pre návštevníkov, zvlášť tých najmenších.
V Kurimke už svine nechová takmer nik
Mäsiar Marek Ilečko z Kurimky tvrdí, že v obci už nechová ošípané takmer nikto.
"Niekedy som chodil každý týždeň zabíjať, a teraz už nič. Nikto nechce robiť, gazdovať a chovať. Najnáročnejšie na tom je, že si musíte všetko kúpiť," vysvetlil Ilečko.
V kultúrnom programe sa predstavili folkloristi z regiónu.
Návštevníci si mohli pozrieť aj areál skanzenu, v ktorom sa nachádza približne 40 objektov ľudovej architektúry vrátane mlyna, krčmy či dreveného chrámu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári