LIPANY. „Vo svete je nadmerná produkcia potravín a ich nadbytok, ale aj ich neefektívna distribúcia a hlad. Pritom navzájom by sa to mohlo vyvážiť,“ vysvetľuje Lipanec Marko Urdzik, šéf Potravinovej banky Slovenska, ktorý je zároveň jej zakladateľom.
Otvára dvere na sklade a pozýva nás dnu.
Prechádzame pomedzi palety s čokoládami, instantnými polievkami, konzervami, bujónmi, ale nechýbajú ani škatule so sprchovými šampónmi alebo detskými zimnými topánkami.
Všetko má systém, každá paleta je označená, nie je tu nič rozhádzané, na zemi je čisto.
„Asi sa čudujete, čo tu robí nepotravinový tovar, keď ešte aj v názve máme, že sme Potravinová banka,“ číta nevyslovenú otázku a vysvetľuje, že obchodníci mávajú prebytky aj takýchto tovarov a keď ich ponúknu, tak ich banka vezme.
„Postupne to prerozdelíme núdznym. Prídu si po potraviny a my im ako bonus pribalíme napríklad pár škatúľ s hygienou.“
Nič po záruke
Z jednej zo škatúľ vyberáme konzervu s gulášom. Čakáme, že jej niečo očividné bude, niečo, prečo sa nedostala do regálov obchodov, ale na prvý pohľad je v poriadku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári