Korzár logo Korzár Prešov

Kaviarnik Callo: Ako spoločnosť riešime nepodstatné témy

Po voľbách odišiel do Švédska.

Anna Ribovičová a Tomáš Callo.Anna Ribovičová a Tomáš Callo. (Zdroj: Korzár/Michal Frank)

Dlhé roky viedol v Prešove úspešnú kaviareň. Po voľbách sa TOMÁŠ CALLO s partnerkou Annou Ribovičovou rozhodol odísť do Švédska. Zatiaľ váhajú, či ostanú v zahraničí, alebo sa po polroku vrátia. Prešovskú prevádzku nateraz prevzali ich kolegovia a rodina.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kaviareň za tie roky odchovala viacero medzinárodne uznávaných baristov a barmanov, pomáhala kultivovať gastronomický sektor, učila Prešovčanov piť kávu a kvalitné destiláty.

Bývalý profesionálny hádzanár Callo má s týmto odvetvím takmer dvadsaťročné skúsenosti, nikdy sa nebál nahlas artikulovať občianske postoje. V rozhovore pre Korzár porozprával o tom, prečo po voľbách odišli, čo urobila pandémia koronavírusu s gastronomickým sektorom, ale aj ako sa zhoršila atmosféra v slovenskej spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Šéf kaviarne: Niektoré podniky vedia, že ide kontrola. Slováci sú sebci Čítajte 

Keď sme robili naposledy rozhovor, bolo to pred dvomi rokmi, v ére už voľnejšieho lockdownu. Ten zasiahol gastro veľmi silno. Čo sa odvtedy zmenilo?

Zmenilo sa to, čo sme vtedy rozoberali. Lockdown a veci s tým spojené priniesli, okrem iného, zdraženie všetkých tovarov. Teda zvýšené vstupy, ktoré automaticky znamenali rast cien.

A na druhej strane zníženú návštevnosť, lebo ceny nerástli iba v gastre, ale vo všetkých sektoroch. Plus došlo k zásadnému zvýšeniu hypoték, čo sa odrazilo na návštevnosti podnikov. To bola jedna rovina.

Tá druhá bola skôr pracovnoprávna. Neistota, ktorú pociťovali zamestnanci v gastronómii, znamenala do veľkej miery odchod skúsených zamestnancov. Nie je to problém len na Slovensku, v mnohých krajinách sa ľudia rozhodli pracovať mimo gastrosektor. To následne, po odznení covidu, prinieslo problémy s personálom.

SkryťVypnúť reklamu

Vo výsledku sa od covidu mnohé gastroprevádzky nielen na Slovensku trápia s nedostatkom personálu a udržaním kvality.

Vy ste odišli do Švédska. Čo bolo dôvodom? Boli to ekonomické dôvody týkajúce sa prevádzky vášho podniku?

To ani nie. Je pravda, že sme museli zmeniť model, zamestnávame menej ľudí ako v minulosti a upravili sme otváracie hodiny. Ale po tejto zmene ekonomická stránka síce „nekvitne“, ale funguje.

Hlavne od covidu sa dostala do spoločnosti nenávisť, nevraživosť, spoločnosť je vyslovene rozpoltená. To sme začali pociťovať aj pri dennom fungovaní. Veľakrát niektorí hostia začali byť na akékoľvek spoločenské témy podráždení a niektoré reakcie boli vyslovene neprimerané. Personál by vedel o tom hovoriť.

Povedal by som to tak, že sa rozhostila veľmi „blbá“ nálada a myslím si, že ju všetci pociťujeme dodnes v slovenskej spoločnosti. Toto bol najsilnejší impulz, prečo sme sa rozhodli ísť preč.

SkryťVypnúť reklamu

Čo je s prevádzkou? Zavreli ste ju?

Zatiaľ je to celé nastavené tak, že sme tu na pol roka a zisťujeme, či len potrebujeme získať odstup od celej situácie doma, vychladnúť a zrovnať si určité veci, alebo či to bude natrvalo. Prevádzka funguje. Je nastavená tak, aby to išlo. Z času na čas idem domov, aby som to celé skontroloval, ale máme tam ľudí. Je tam otec i kolega, ktorý s nami robí deväť rokov a tí sa o ňu starajú.

Pracovali ste predtým v minulosti v zahraničí?

Anka robila vo Viedni, ja som pracovne mimo Slovenska nebol. Všetko to boli iba výjazdy za nápojovou kultúrou, spoznávanie destilérok whisky a podobne. No vyslovene pracovný viacmesačný pobyt som nemal.

Prečo ste si vybrali Švédsko?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CAHYP na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Predčasné parlamentné voľby 2023

Populisti dokázali využiť zásadné zlyhania štátu.


8
Dobré ráno.

Aký bol prvý rok Ficovej štvrtej vlády?


a 2 ďalší 6

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  6. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  7. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  8. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  1. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  2. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  3. Invázne rastliny ako superpotraviny
  4. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  5. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  6. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  7. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  8. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 6 330
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 655
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 4 148
  4. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 638
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 115
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 773
  7. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 791
  8. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž 1 632
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (15. - 21.8.1925)
  2. Martin Greguš: Je plat prezidenta Pellegriniho vo výške cca 18 000 eur mesačne primeraný slovenským pomerom?
  3. Milan Removčík: Martinské hole
  4. Jozef Huljak: Ako Trump letí na Aljašku kúpiť mier od Putina
  5. Martin Fronk: Turecký sandžak uprostred Slovenska?
  6. Štefan Šturdzík: Rakovina si nevyberá no prečo zlyhávajú ľudia, ktorí nám majú s ňou pomáhať bojovať ?
  7. Martin Šuraba: Košická električka #1 (1/2)
  8. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky L.
  1. Monika Albertiová: Máme po puči 14 282
  2. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 13 010
  3. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 9 938
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 9 727
  5. Grácz Ján: Krátky oznam pre všetkých národovcov. 8 456
  6. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 294
  7. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom 7 034
  8. Martin Fronk: Divín: Obec, kde sa sprievodkyne červenajú a umenie visí aj na stenách, nielen vo vzduchu 5 203
  1. Věra Tepličková: Pozrieť sa bez hnusu do zrkadla by mali vedieť aj šaškovia
  2. Marcel Rebro: Z hľadiska vyššieho princípu: Prečo posielame Ukrajincom drony
  3. Radko Mačuha: Fico má nový slogan pre PS - poslušné slovensko.
  4. Marcel Rebro: Nezlomné deti padlých hrdinov ďakujú nezlomným Slovákom
  5. Věra Tepličková: Rýchla chôdza možno už len s evidenčným číslom
  6. INESS: Čo priniesla konkurencia zdravotných poisťovní
  7. Radko Mačuha: Ruský Disneyland.
  8. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu