Korzár logo Korzár Prešov

Štedrý deň nie je môj, ale Pištov, smeje sa vianočná narodeninová aj meninová oslávenkyňa

Na Ježiška musí čakať v izbe.

Eva. Vianoce, narodeniny a meniny oslavuje naraz.Eva. Vianoce, narodeniny a meniny oslavuje naraz. (Zdroj: archív)

Presne na Štedrý deň oslávi popri meninách aj svoje 47. narodeniny. Patrí medzi tých ľudí, ktorí sa narodili na Vianoce a dostali meno Adam alebo Eva. Takže oslavujú tri sviatky v jednom.

O svojom veľkom dni hovorí EVA PALIŠINOVÁ RAFAJLOVIČOVÁ s humorom. Smeje sa, že to nie je jej deň, ale Pištov. Pišta, inak samozrejme tiež vianočný meninový oslávenec Štefan, je jej otec.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Štyridsať rokov slávila Eva vianočné sviatky v Bzenove v okrese Prešov, kde jej otec Štefan Rafajlovič roky starostoval (za SDKÚ, neskôr Spolu) a vždy bol vychýrený svojím kuchárskym umením. Vianočný rozhovor s Evou sa preto niesol v úsmevnom duchu, až sa Pištovi muselo čkať...

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste trávili oslavy tri v jednom počas detstva?

Vzhľadom na to, že tento deň sa nechodilo ani do škôlky, ani školy, ani iných zariadení a nemám súrodencov, tak sme boli výlučne traja. Môj otec, moja mama a ja.

Oslavovali ste na etapy? Ráno meniny, na obed narodeniny? Alebo ako?

Slávnostná atmosféra sa začala už ráno, ale čo sa týka blahoželaní a prijímaní darov, všetko to bolo spojené až s tým, že na dvere zazvonil Ježiško. Naraz som si tam našla darčeky na narodeniny, na meniny aj na Vianoce.

Tri kôpky?

Áno. Mala som pekne rozdelené tri kôpky. A keď som bola staršia, tak som dostávala od otca aj kvety.

Súvisiaci článok Divadelná parochniarka oslavuje na Štedrý deň tri v jednom Čítajte 

V čom u vás spočívala slávnostná atmosféra? Mali ste niečo špeciálne, keďže váš otec je známy kulinár?

Môj otec je kulinár, to je pravda. Neviem, čo je pre niekoho bežné a čo nie, ale od rána otec hádzal čečinu na platňu, na ktorej sa varilo, aby sa celým domom rozvoniavala vôňa spáleného jedličia. Od rána sa robilo hriatô. Jedlo bolo vždy klasické. Kapustnicu varí zásadne otec, odjakživa. Takže od rána sa degustovalo, od sušených sliviek, klobások, údeného a všetkého, čo sa do tej polievky dáva.

SkryťVypnúť reklamu

Mali ste kapra?

Kapor v žiadnom prípade. Filé. Stále bola u nás ryba, zemiakový šalát a bobaľky.

Nebolo vám ako dieťaťu ľúto, že to máte takto všetko v jeden deň?

Bolo mi to veľmi ľúto. Pretože nikto zo spolužiačok a spolužiakov mi nespieval, nemala som komu porozdávať lízanky, cukríky a všetky sladkosti a drobnosti, ktoré by som chcela deťom podarovať. Takže som mala traumu. Ale keď som vyrástla, tak si to kompenzujem iným spôsobom.

Akým?

Každý Štedrý večer, asi o deviatej o večer, sa po absolvovaní všetkých rodinných jázd stretávame u mňa doma a na celej ulici, kde sa veselíme a máme vianočnú, respektíve narodeninovú párty. Zídu sa na nej susedia a moji priatelia, všetci, ktorí môžu opustiť domovy a prísť ku mne sa zabaviť.

Fakt prídu?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB68B na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 121
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu