PREŠOV. V meste Prešov začali s dezinfekciou nádob na kuchynský odpad rozmiestnených na sídliskách. Pracovníci Technických služieb mesta Prešov (TSMP) dezinfikujú nádoby špeciálnym ekologickým prípravkom, ktorý zabezpečuje na to prispôsobené auto bezprostredne po vývoze odpadu.
Ako informovala Ingrid Mihaľová z TSMP, ide o komplexné čistenie a dezinfekciu nádob zvonku i zvnútra. Dezinfekcia nádob na kuchynský odpad je vykonávaná len pri bytových domoch na základe objednávky mesta Prešov. Trvať bude celý tento týždeň od pondelka 17. do piatka 21. marca.
„Dezinfekcia nádob sa začala na Sídlisku Sekčov a skončí sa na sídlisku Šváby. Vydenzifikovaných bude približne 621 nádob na kuchynský odpad,“ konkretizovala Mihaľová.
Dezinfekcia je podľa nej nevyhnutným krokom pre zabezpečenie čistoty a hygieny na verejných priestranstvách. Do nádob s kuchynským odpadom patria zvyšky varenej stravy, syrov, starý chlieb a pečivo, mäso a kosti z hydiny a rýb, potraviny po dátume spotreby bez vonkajšieho obalu, odrezky z čistenia zeleniny a ovocia, zvyšky kávy a čaju, škrupiny orechov a vajec.
Tekuté zvyšky kuchynského odpadu, ako sú polievky a nápoje, do nádoby nepatria. „Je potrebné tekutú a tuhú zložku od seba oddeliť. Jedlé rastlinné oleje rovnako nie sú vhodné do týchto nádob,“ upozornila Mihaľová s tým, že ich zber organizujú TSMP pravidelne v podobe mobilného zberu olejov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári