Na prešovských školách sa v rámci osláv Svetového dňa výživy začal týždeň, ktorý sa tento rok nesie v znamení návratu k tradíciám a základným potravinám. Ústrednou témou sa stali zemiaky – potravina, ktorá podľa organizátorov spája generácie, regióny aj chute. Cieľom podujatia je priblížiť deťom i rodičom v školách význam základných surovín v jedálničku a poukázať na ich výživovú aj kultúrnu hodnotu.
Ako informovala vedúca odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Metského úradu v Prešove Veronika Kmetóny Gazdová, do osláv sa počas týždňa od 16. do 24. októbra zapoja materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Deti budú v rámci tvorivých a edukačných aktivít objavovať históriu zemiakov, ich výživové benefity aj možnosti spracovania. „Zemiak nie je len surovina, ale symbol domácej úrody, tradície a každodenného života. Svetový deň výživy je pre nás príležitosťou ukázať, že aj jednoduché jedlá môžu byť zdravé, výživné a spájať generácie,“ uviedol primátor František Oľha (Demokrati).
V rámci týždňa vzniknú školské výstavy, kolektívne receptáre, výtvarné práce či projekt Zemiakový receptár starých mám, v ktorom budú žiaci so svojimi rodinami zbierať tradičné recepty. Výsledkom má byť spoločný e-book s názvom Prešovská bandurková kuchárka. Zemiak sa stane hlavným motívom vyučovania, školských jedální aj rodinných kuchýň.
„Deti budú skúmať, ako sa zemiaky dostali z Ameriky do Európy, objavovať ich výživové benefity, vyrábať z nich batérie, vytvárať výtvarné práce či koláže a učiť sa, že aj hranolky či chipsy môžu mať svoju zdravšiu podobu,“ prezradila Kmetóny Gazdová. Súčasťou programu bude aj odborný deň pre vedúce školských jedální a kuchárky zameraný na výživu a zdravé stravovanie detí.
Počas úvodného podujatia samospráva v historickej radnici mesta ocenila šesť vedúcich a kuchárok zariadení školského stravovania. Ocenenia si z rúk primátora prevzali Antónia Miščíková (MŠ prof. M. Podhájeckej), Mária Krajňáková (ZŠ Šrobárova), Anna Kolcunová (ZŠ Lesnícka), Mária Simkovičová (ZŠ Važecká), Jana Makarová (ZŠ Májové námestie) a Emília Kocíková (ZŠ Kúpeľná). Mesto zároveň ocenilo prácu všetkých 206 zamestnankýň školských jedální, ktorým venovalo symbolický prejav uznania formou daru.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári