Marek Palčák a Peter Krištof
z reštaurácie Penzión u Nestora
Pstruh v jesenných farbách
(recept získal cenu divákov na Gril Párty 2004)
Potrebujeme:
1 pstruh (cca 300 g), 1 mrkvu, niekoľko plátkov slaniny, 1 brokolica, morské riasy (1 balenie), soľ, mleté čierne korenie, rybacie korenie, strúčik cesnaku, horčica (1 KL), zaferano; na prílohy: paradajka, uhorka, baklažán, šampiňón, paprika, cibuľa, zemiaky (prípadne aj kyslá smotana, mleté čierne korenie, petržlenová vňať a soľ)
Postup:
Najprv pstruha vykostíme - pozdĺžne vyberieme chrbtovú časť, a to tak, že začneme od hrude, aby sme nechali taký plátok ryby. Tento plátok pstruha osolíme, pridáme čierne korenie, rybacie korenie, trošku cesnaku a horčice. Potom mäso pomelieme, urobíme z neho taký "kutér" (fáš) z pomletého mäsa a korenia zaferano, ktoré rybie mäso zafarbí mierne do žlta. Natrieme korením, pridáme morské riasy (dostať ich kúpiť v obchode) a zasa sa urobí fáš, no namiesto zaferana pridáme brokolicu. To sa takisto "vykutruje", zase sa natrie korením a do stredu sa dajú kvôli kontrastu pásiky uvarenej mrkvy. Pridá sa slaninka, ktorá sa položí na obal nakrájaná na pásiky. Potom sa pstruh zroluje, dá do alobalu a pomaly sa pečie na tých 150 - 180 stupňoch 15 až 20 minút. Viac nie. Ako prílohu podávame zeleninový špíz. Na ihlu sa napichaná paradajka, uhorka, baklažán, šampiňón, paprika a cibuľa, opečie sa a potrie maslom. K tomu ešte pridáme opekané zemiaky, alebo "vydlabaný" zemiak, v ktorom bol dressing zložený z kyslej smotany, čierneho korenia, petržlenovej vňate a soli.
Dobrá rada:
Zaferano je výborné voňavé korenie. Je podobné ako karí korenie. Dostať ho u nás bežne kúpiť v obchodoch, ale nahradiť sa dá práve karí korením.
Dobrú chuť.
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári