Patizónové kuracie prsia
Potrebujeme: kuracie prsia (z jedného kurčaťa), 1 patizón, 1 malý paradajkový pretlak, 1 kyslú smotanu, 1 malú cibuľu (nemusí byť), kvapku oleja, soľ, korenie (mletá sladká paprika, čierne korenie, čubrica, bazalka a/alebo petržlenová vňať - môže byť aj iná kombinácia s bylinkovými koreninami)
Postup: Kuracie prsia nakrájame na drobné kocky. Patizón olúpeme a tiež nakrájame na kocky. Pol cibule, alebo jednu menšiu, nasekáme na márne kúsky, nemusíme ju však použiť. Na panvici rozohrejeme kvapku oleja (naozaj stačí málo), pridáme kuracie kúsky. Keď ich orestujeme (trvá to také dve minútky), dodáme cibuľu a nakrájaný patizón. Túto zmes dusíme, predtým však do nej pridáme paradajkový pretlak. (TIP: Aby ste spotrebovali celú konzervu, pokojne do nej pridajte vodu a vlejte do panvice. Vôbec nevadí, že bude trochu zriedený.) Na panvici dusíme, kým mäso a patizón nezmäknú, čo je raz-dva (odhadom takých 10 minút). Potom do tejto masy pridáme kyslú smotanu, všetko osolíme, pridáme červenú papriku, korenie a poriadne premiešame (občas treba miešať aj v priebehu prípravy jedla, aby sa mäsko neprilepilo na dno). Po premiešaní jedlo odstavíme a môžeme podávať. Zaujímavosťou tohto jedla je, že patizón sa v ňom akoby stratí. Chuti to však neuberie, skôr naopak, ale jedla - a to diétneho - bude viac, než keby sa robil iba čistý stroganov, bez patizónu.
Náš tip: K jedlu môžeme podávať v rúre pečené zemiaky (či hranolky) a ryžu. Náš tip sa týka ryže z varného vrecka. Pravú chuť jej dáte vtedy, keď do vody, v ktorej sa varí, bude okrem soli či vegety aj jeden klinček a kari korenie. Ak sa vám na kuraco-patizónovej zmesi bude zdať, že je na nej veľa oleja, nevadí. Stačí ho zliať a poliať ním ryžu, ktorá tak získa zaujímavú chuť a nebude príliš suchá.
Dobrú chuť
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári