Riaditeľ Strednej poľnohospodárskej školy a Obchodnej akadémie v Sabinove Michal Halaj si na nedostatok aktivít sťažovať nemôže.
"Takáto funkcia znamená množstvo práce a zaberá veľa času. Medzi priateľmi zvyknem hovoriť, že som asi vychytil ťažké obdobie. No nielen ja, ale aj ďalší kolegovia riaditelia. Je to obdobie mnohých legislatívnych a ekonomických zmien. Zoberme si zmenu zriaďovateľa z krajského úradu na samosprávny kraj. Ďalej nový školský zákon a zákon o financovaní školstva. To však neznamená, že človek žije len prácou, pretože mnohí z nás majú svoje rodiny a hobby," konštatuje M. Halaj.
Čas mimo školských povinností trávi hlavne s rodinou. Tým, že býva v blízkej obci Jakubovany v peknom prostredí s veľkým pozemkom, nájde si čas na záhradkárčenie. "Venujem sa najmä práci v skleníku a chovateľstvu. Pestujem paradajky, papriku i uhorky. V skleníku rastliny ničím neošetrujeme, sme skôr zástancovia zdravej stravy. Celkom dobre sa nám darí. Máme asi dobrú pôdu. Pleseň príde, chytí trochu rastliny, ale nikdy nie v takom rozsahu, že by ohrozila úrodu."
Pred dvoma rokmi obnovil ovocné dreviny, nasadil pätnásť mladých, prevažne marhuľových a broskyňových stromčekov. Keďže je absolventom poľnohospodárskej školy (odbor pestovateľ), stromy vie aj sám ošetrovať. "V tom, čo neovládam, mi poradia kolegovia, ktorí to poznajú detailnejšie. Ja to beriem skôr ako hobby, teda formu oddychu."
M. Halaj je rodákom z Bardejova. "Keď som sa oženil a prišiel bývať do Jakubovian, už vtedy moja rodina chovala veľa hospodárskych zvierat. Chytilo to aj mňa a odvtedy chováme veľa sliepok, brojlerov na mäso, aj nosnice. Okrem toho chováme morky."
Boli roky, keď mali aj tridsať moriek. Tento rok morky vymenili za kačice. Z morčacieho mäsa pripravujú pochúťky výhradne jeho manželka a svokra. "Obdivujem, že dokážu z morčaciny pripraviť jedlo na spôsob diviny, napríklad na brusniciach. Veľmi dobrou náhradou za brusnice sú červené ríbezle. Šikovný kuchár dokáže z dostupných surovín pripraviť jedlo na akýkoľvek spôsob." Tvrdí, že je mäsový typ, "múčne jedlá mám rád ako zákusok. Zeleninu beriem tiež. Zase musím povedať, že manželka dokázala variť tak, že sme si obľúbili všetci zeleninové jedlá."
Riaditeľ Michal Halaj má ešte jeden koníček a tým je futbal. "Ak mi čas dovolí, tak si ho zahrám. Veľmi rád sledujem futbalové, aj hokejové prenosy v televízii. Som priaznivcom športu."
Jeho najväčší momentálny sen sa opäť spája s prácou. "Veľmi by som chcel, aby sa nám podarilo na škole urobiť dobrý, veľký a úspešný projekt zo štrukturálnych fondov, najskôr v oblasti ľudských zdrojov, konkrétne vzdelávania."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári