Prekladaná kapusta so sójovými kockami
Potrebujeme: kyslú kapustu, ryžu, sójové kocky, jedno vajce, jogurt, tvrdý syr, cibuľu, soľ, zeleninovú prísadu do jedál, sójovú omáčku a rastlinný olej
Postup práce: Sójové kocky namočíme do marinády z vody, sójovej omáčky a zeleninovej prísady do jedál. Počkáme, kým zmäknú a zväčšia svoj objem. Potom ich aj so šťavou necháme na cibuli udusiť. Kyslú kapustu odžmýkame od prebytočnej šťavy. Na lyžici oleja opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Premiešame a podlejeme malým množstvom vody. Necháme ju krátko povariť. Medzitým premyjeme ryžu a varíme ju vo vode asi desať minút. Na jeden hrnček ryže sa dáva 1,5 hrnčeka vody. Potom potrieme dno a boky pekáča alebo misy z jánskeho skla rastlinným olejom.
Položíme prvú vrstvu kapusty, na ňu polovicu ryže, na to sójové kocky a znova druhú polovicu ryže. Na vrch dáme zvyšok kapusty. Každú vrstvu dochutíme trochou soli a zeleninovej prísady do jedál. Vajíčko rozmiešame s jogurtom a nalejeme na kapustu. Necháme piecť v predhriatej rúre asi pol hodiny. Tesne pred dopečením posypeme vrch nastrúhaným tvrdým syrom a necháme jedlo v rúre, kým sa syr roztopí a začne sa sfarbovať do hneda.
Podávame bez prílohy, prípadne s čiernym chlebom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári