práve spomínanú stránku vám dnes predstavíme. Na úvod hodnotenie - je vynikajúce. Je vidieť, že keď sa spojí vášeň (v tomto prípade pre huby a hubárčenie), so šikovnosťou (v tomto prípade s vytvorením hubárskeho internetového portálu),výsledok sa dostaviť musí. Takže po poriadku. Stránku ako takú tvoria samotný hubári. Užívateľom sa môže stať ktokoľvek, stačí sa zaregistrovať. Práve hubári si navzájom radia, kde sa oplatí vyraziť do lesa a kde je to škoda námahy. "Rastu super cervenaky - Hrabkov, Ovcie. Aj nejake kozariky, po hriboch zatial ani stopy," znie napríklad jeden z odkazov (Marek, 8. 7. 2004). Automat zároveň vytvára mapu, ktorá určuje aktuálne "plodné" a "neplodné" lokality. Na hlavnej stránke ďalej možno vidieť fotografie rôznych húb z aktuálnej sezóny (ale aj staršie "úlovky"), dá sa zapojiť do ankety či pozrieť si Hubu dňa. To však zďaleka nie je všetko. Na ľavej strane nájdete plno ďalších dôležitých informácií. Dozviete sa o aktuálnom výskyte húb, ale aj o ich výskyte v minulých sezónach, nechýbajú čerstvé informácie o počasí, hubárske diskusné fórum (nástenka), ďalej je to mykologická poradňa, články o hubách a databáza rast húb - vždy na konkrétny mesiac. Za mesiac júl je ich zobrazených vyše 130 druhov. Pri väčšine z nich je fotografia a popis. Samozrejmosťou stránky je atlas húb (abecedný) a atlas chránených húb. Nechýbajú fotografické galérie (pozoruhodná je galéria Jána Červenku), ani užívateľská fotosúťaž (o sfotografovaný najvzácnejší nález). O vyhľadávači hovoriť nemusíme, ale zdôrazniť musíme parádnu pomôcku pre menej skúsených hubárov - kľúč k určovaní plávok. Áno, "holubinky", ako sa v našom kraji plávky nazývajú, sú chutné huby, ktoré si však mnoho ľudí pletie s rôznou "lesnou zmesou". Takisto portál nahuby.sk ponúka aj možnosť identifikácie iných húb. Stačí zaslať ich snímku a mykologickí odborníci uverejnia odpoveď. Pre úplnosť dodajme, že stránka obsahuje aj správy z tlače, internetové zdroje, informácie o možnostiach ubytovania pri výletoch do lesov, antikvariát či vedomostný test. Schválne, skúste sa presvedčiť, akým ste zdatným hubárom...
Náš tip: Našim tipom je celý portál, ťažko vybrať niečo speciálne. Ale predsa len... Pozrite si podstránku Recepty a nechajte sa inšpirovať. Nuž a pre tú inšpiráciu aspoň jeden rýchly: "Klobúky kozákov posolíme a prešpikujeme tak, aby prúžky slaniny vyčnievali ako ostne. Na každý osteň navlečieme krúžky cibule a pečieme na masle. Hotové obložíme čerstvou zeleninou."
Príjemné surfovanie, príjemné hubárčenie a dobrú chuť.
(frk)
Autor: Plnená cuketa
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári