Šalát zo pšena
Potrebujeme (na dve porcie): plný pohár obilniny pšeno, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, tofu syr (údený alebo lahôdkový), čerstvá zelenina podľa chuti (paprika, paradajka, reďkovka, šalát, čínska kapusta), 1 téglik bieleho jogurtu, soľ, zeleninová prísada
Postup práce: Pšeno premyjeme a dáme variť do osolenej vody, v pomere pohár pšena a jeden a pol pohára vody. Varíme pätnásť minút, potom necháme v prikrytom hrnci postáť ešte desať minút. Uvarené pšeno vysypeme do misy, pridáme nadrobno posekanú cibuľu a cesnak, ostatnú zeleninu narežeme na kocky, šalát, či kapustu na väčšie kúsky. Pridáme tofu, najlepšie pripravené na hrubom strúhadle. Jemne posolíme a dochutíme zeleninovou prísadou do jedál. Všetko dobre premiešame. Jogurt pridáme až pre podávaním, aby sa nevytvorila v šaláte tekutina. Pre fajnšmekrov odporúčame do jogurtu primiešať lyžicu tatárskej omáčky.
Dobrá rada: Podávame s celozrným alebo čiernym chlebom. Samostatne môžu šalát jesť aj ľudia so špeciálnou diétou, pretože pšeno neobsahuje lepok.
Autor: kam
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári