Potrebujeme:
40 dg hrubej múky, 14 dg práškového cukru, 4 žĺtka, 1 prášok do pečiva, 25 dg masla (najlepšie Palmarín)
Postup:
Všetky suroviny dáme do misky a zhnetieme. Cesto rozdelíme na dva diely. Jeden vyvaľkáme, dáme na plech a potrieme marhuľovým džemom. Rozvaľkáme aj druhý diel cesta a položíme na prvý. Dáme zapiecť. Takmer upečený koláč vyberieme z rúry a ešte raz natrieme džemom. Navrch dáme husto vyšľahaný sneh. Koláč dopečieme, aby sa sneh zafarbil jemne do hneda. Plech s koláčom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Pri krájaní koláča nôž zakaždým utrieme od nalepeného snehu.
Sneh: 4 bielka vyšľaháme so štipkou soli a postupne prisypávame 20 dg práškového cukru. Hmota pre natretím na koláč musí byť dostatočne tuhá.
Dobrá rada: Koláč je jednoduchý na prípravu a potrebné suroviny. Môžeme ho pripraviť za necelú hodinku, aj v prípade, že narodeninová torta, či iná dobrota sa nepodarí. Je ľahký a dlho zostáva šťavnatý.
Kamila HRABČÁKOVÁ
Autor: Narodeninový koláč
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári