detí. Tiež doma piekla. Hovorí, že asi tak všetko začalo. Dnes je pani Kurucová v pečení priam kúzelníčkou. Dokáže upiecť všetko od výmyslu sveta. Tak naozaj, sa však do pečenia zamilovala pred ôsmimi rokmi. "Bratovi sa narodila dcéra, pozval ma za krstnú mamu. Povedal, že netreba nič nosiť. Zistila som však, že krstný otec doniesol tortu. Vtedy som si zaumienila, že keď bude mať rok upečiem jej tortu ja. I tak sa stalo. Bola to moja prvá torta. Zdobila som ju marhuľami. Dnes má neter deväť rokov."
Dcéra tortu odfotografovala a pani Kurucová sa s ňou pochválila v robote. V tom čase pracovala ako staničná sestra na neurológii v bardejovskej nemocnici. Dnes je nezamestnaná. Chystá sa podnikať. Nebude to však v pečení. Pečenie si nechá ako záľubu, pre rodinu a priateľov. Podnikať bude v ručných prácach, totiž pletie, hačkuje, vyšíva, robí makramé, patchwork, šije, vyrába darčekové predmety a príležitostné venčeky.
"Keď kamarátky a kolegyne videli tortu, ihneď sa do mňa pustili - upečieš aj mne." Zdôraznila, že hladké torty piecť ju nebaví. Iba netradičné, ako husle, klavír, autíčka, zvieratká, tiež lienky, ježkov a rozprávkové postavy, na krstiny zase bábätká. "Najkrajšie sú na bielo zdobené torty," hovorí. Piekla tiež tortu ako policajné auto. Má k nej príbeh. Policajt si myslel, že mu olepila autíčko, lebo doniesol ukázať ako policajné auto vyzerá.
Väčšinou pečie z piškótového cesta, krémy robí varené. V poslednej dobe využíva aj marcipán. Napríklad z marcipánového cesta urobí ružičky, holúbky, mladuchu na koni. Marcipánové cesto si nekupuje, ale pripraví si ho sama. Hovorí, že treba k nemu práškový cukor a sušené mlieko. Pečie na hladkých plechoch a tvary vykrajuje. O poschodových tortách tvrdí, že nie sú najťažšie, treba ich však vedieť poskladať. Aj tú najvyššiu zvládne upiecť za hodinu.
Aby šetrila čas, kúpila si teplovzdušnú rúru. Dajú sa v nej upiecť dva plechy naraz. Koľko tort upiekla za osem rokov nemá zrátané. Ale s určitosťou vie, že za posledný rok upiekla každý týždeň jednu. Pri pečení prvej si urobila taký neporiadok v kuchyni, že použila skoro všetok riad. "Za tých osem rokov už viem ktorý hrniec na čo použijem, skrátka mám systém pri pečení. Tiež som sa naučila, že nemôžem hneď po upečení zdobiť."
Na otázku, čo manžel hovorí na jej záľubu, poznamenala, že hundre, keď príde z práce a kuchyňa je zaprataná pečením. Ako príklad uviedla, že na Veľkú noc napiekla asi desať veľkonočných barančekov. Väčšinu ich rozdala. Tiež piekla koláče. "Punčový, ktorý máme radi, dobošku a rolády."
Na požiadanie o recept pre čitateľov, ponúkla najrýchlejší recept na piškótové cesto: "Dáte si do misky päť celých vajíčok, 20 dkg kryštálového cukru a začnete šľahať. Predtým si nachystáte do dvojdecového pohára pol-napol vody a oleja. Toto postupne zašľaháte a pridáte 35 dkg polohrubej múky tiež jeden prášok od pečiva." Čas pečenia si musí určiť každá gazdiná sama, záleží od rúry "myslím, že bude stačiť 12-15 minút. Ja pečiem aj menej a pri 200 stupňoch."
Boli sme zvedaví, či aj dcéry pani Kurucovej majú vzťah k pečeniu. "Vedia, ale nepomáhajú mi, zato kritizujú. Povedia, keď som podľa ich názoru niečo prehnala, teda že určité ozdoby som už nemala dávať. Nechám si od nich poradiť, veď obe majú skončenú školu úžitkového výtvarníctva."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári