Ryba na póre
Potrebujeme:
400 g ryby (použité filety ryby heik, ale môžu byť aj z aljašskej tresky, či morskej šťuky), jeden pór, pol masla, soľ, rasca, korenie na ryby, ak má niekto chuť, môže pridať aj bylinky ako oregano či bazalku a trošku červenej papriky (môže byť aj pikantná).
Príprava:
Je veľmi jednoduchá. Rybu nemusíme rozmraziť, len opláchneme teplou vodou. Keď vyschne, z oboch strán ju nasolíme a okoreníme. Dáme si nahriať rúru (zhruba na 180 stupňov). Pekáč vytrieme maslom a zvyšok masla necháme priamo na ňom roztopiť (komu sa s tým nechce "džabať", nemusí, stačí maslo nakrájať a rozložiť po vymastenom pekáči, veď ono sa už roztopí).
Na vymastenú panvicu položíme na kolieska nakrájaný pór, ryby a dáme piecť do rúry. Pečieme zhruba 20 minút, potom rybu obrátime a pečieme zhruba rovnaký čas. Pripáliť by sa nemala, a keď ju vyberiete skôr, nemalo by to vadiť, ryby sa urobia rýchlo. Stačí vidličkou skúsiť, či je mäkká. Ako prílohu podávame pečené zemiaky. Príprava znovu jednoduchá - poriadne umyť, nakrájať na štvrťky a dať piecť bez čo i len kvapky oleja.
Osvedčené rady:
- Zemiaky pred pečením nikdy nesoľte, až keď sú hotové. Inak sa totiž scvrknú.
- Dobrú vôňu im dá rasca, tú možno dať hneď a pred dosolením odporúčam dať aj trochu (sušenej) petržlenovej vňate.
- Komu sa nechce obracať rybu v rúre, nemusí. Urobí sa tak či tak. Je to naozaj veľmi jednoduchý recept, zato chutný.
- Ryby na tento recept kupujeme zásadne v akcii. Ak je v akcii treska, kúpime tresku, ak makrela, makrelu. Keď sa dobre nakorenia, nie je medzi nimi výrazný rozdiel (pri tomto recepte), tak prečo potom neušetriť nejakú tú korunu.
- K rybe sa zapíja víno. K tomuto receptu však odporúčam akýkoľvek nápoj, podľa vlastného výberu.
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári