Študenti SOU obchodného a DOŠ v Prešove pod vedením zástupkyne školy pre odborný výcvik Beatrice Blichovej
Pripraviť sviatočný stôl chce veľa fantázie, trochu zručnosti a potom niekedy stačia aj celkom nenáročné suroviny. Keďže fašiangy sú v plnom prúde a oko i žalúdok občas poteší aj studená kuchyňa, ponúkame vám niekoľko nápadov, ktoré sa naučili pripraviť aj študenti spomínanej školy. Vhodne naservírované dokážu prilákať k stolu aj najnáročnejších gurmánov.
Plnený kurací rezeň OVOCINÁRA
Suroviny: 600 g kuracích rezňov, 80g hydinovej šunky, 4 veľké broskyne -sterilizované, soľ, mleté biele korenie, olej na osmaženie, hydinový vývar z bujónu, trochu hladkej múky, trochu masla na zjemnenie šťavy, viazanička petržlenovej vňate
Postup: Kuracie rezne rozkrojíme, zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, pokryjeme plátkami šunky, na ktorú položíme ošúpanú broskyňu. Mäso v polovici preložíme a zaistíme drevenou ihlou. Opečieme z obidvoch strán na rozohriatom oleji a odložíme na teplé miesto. Do výpeku pridáme trochu masla a poprášime hladkou múkou, chvíľu podusíme a zalejeme pripraveným hydinovým vývarom. Keď prevrie, tak ho scedíme na rezne. Podusíme spolu 3 minúty. Šťavu zjemníme zvyšným maslom a pridáme posekanú vňať. Pred podávaním rezeň prekrojíme na tri časti a na tanieri podlejeme hydinovou šťavou. Môže sa použiť ako teplé jedlo s ryžou upravenou na rôzne spôsoby, alebo so zemiakmi. Toto jedlo je aj vhodným doplnkom studených mís.
Šunková rolka plnená krémom z plesňového syra
Suroviny: 250 g šunky, 250 g syru rokfort, 150 g masla a smotana, najlepšie 33-percentná
Postup: Rokfort nastrúhame, pridáme maslo a vyšľaháme smotanu. Všetko spolu zľahka premiešame. Tenké plátky šunky naplníme plnkou, zrolujeme a na mise dekorujeme zeleninou.
(ak)
foto: Judita ČERMÁKOVÁ
Autor: Čo je to za kultúra?
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári