študent nadstavbového štúdia Stredného odborného učilišťa obchodného SZSD v Giraltovciach Michal Mičko
Mačanka s hubami a mäsom
Suroviny: olej, múka, soľ, čierne korenie, červená paprika sladká, šťava z kyslej kapusty, bravčové mäso z pleca, alebo stehna, sušené, alebo čerstvé huby, najlepšie hríby
Postup: Na oleji prudko popražíme múku, aby zružovela a zalejeme vodou. Za stáleho miešania zmes začne vrieť a postupne sa zahusťovať. Vtedy do nej pridáme šťavu z kyslej kapusty a necháme vrieť s troškou soli (podľa množstva mačanky). Medzitým si zaparíme sušené, alebo čerstvé huby a vložíme do hrnca.
Mäso si pripravíme osobitne. Na oleji popražíme nadrobno pokrájanú cibuľku a opražíme nakrájané mäso. Okoreníme soľou, čiernym korením, červenou paprikou a na miernom ohni dusíme až kým nezmäkne. Potom ho vmiešame do mačanky a necháme postáť aspoň pol dňa, prípadne jeden deň v chladnej miestnosti, aby sa všetky chute spojili. Podávame s čerstvým pečivom, alebo chlebom.
Osvedčené rady: Ako radí budúci majster kuchár Michal Mičko, mačanku je dobré pred podávaním ohrievať vždy len na miernom ohni a premiešavať, keďže mačanka má tendenciu prichytiť sa na dno hrnca a vtedy zvyčajne zhorkne. Pomer vody a kyslej šťavy vraj nie je možné upresniť. Závisí od kyslosti kapusty a chuti hostí, ale orientačný pomer by mal byť jedna k jednej.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári