PREŠOV. Svoje gastronomické zručnosti preukázalo 38 súťažiacich z celého Slovenska. Gastrotalent má už 34-ročnú tradíciu. Predtým bolo toto podujatie na Slovensku známe pod názvom Gastrokop. Prihlásiť sa do súťaže mohli tohto roku jednotlivci, ale aj skupiny študentov.
Súťaž bola napínavá
Vôňa pripravovaného jedla sa niesla školskou telocvičňou, kde sa celá akcia odohrávala. V hľadisku a medzi súťažiacimi to doslova vrelo. Jednotlivé disciplíny boli plné napätia a niektorým barmanom a kuchárom sa od nervozity dokonca triasli ruky. Väčšina z nich zo seba vydala plný výkon a predviedla naozajstné kuchárske, či barmanské majstrovstvo. "Všetci sú spokojní, my tiež. Ľudia stále prichádzajú, či už zo základných škôl, stredných škôl. Je tu výborná atmosféra," povedal riaditeľ SOU SD Jednota František Novotný.
Výstava oku lahodiacich jedál
Súčasťou podujatia bol aj ôsmy ročník výstavy studených jedál a mís. Tie pôsobili ako naozajstné umelecké diela a niektoré výrobky vyrážali prítomným hosťom dych. "Predstavujeme tu širokú škálu z gastronómie. Kuchári pripravujú slávnostnú osemporciovú misu. Cukrári pripravujú slávnostnú misu z minidezertov pre osem osôb," prezradil nám František Krankota, popredseda Zväzu kuchárov a cukrárov v Prešove.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári