PREŠOV. V letných mesiacoch počet infikovaných vzrástol niekoľkonásobne. Momentálne je na infekčnom oddelení hospitalizovaných 38 pacientov s touto diagnózou. Doteraz tu liečili obyvateľov z 29 obcí v kraji.
"Najviac pacientov sme zaregistrovali z Ostrovian, Jarovníc (obe okres Sabinov), a Prešovského okresu z Rokycian, Prešova, a z prešovskej časti Lesíček – Prešov," informovala nás hovorkyňa prešovskej nemocnice Drahoslava Skopárová.
Podľa krajskej odborníčky pre infektológiu a zároveň primárky infekčného oddelenia spomínanej nemocnice Nataše Špilákovej nemožno byť k tomuto stavu ľahostajný: "Nejde síce o epidémiu žltačky v podobe, aká bola pred rokom v Lomničke, ale treba upozorniť verejnosť na to, že žltačka sa pomaly šíri. Je preto dôležité dbať na prevenciu. Situácia vznikla v dôsledku nízkeho hygienicko-epidemiologického štandardu v zónach, kde žijú ľudia v zlých sociálno–ekonomických podmienkach, v osadách s absenciou kanalizácie a pitnej vody. V niektorých obciach táto infekcia pretrváva dokonca celé mesiace."
Príznaky podobné chrípke
Primárka zdôrazňuje, že žltačka typu A je ochorenie, ktoré sa šíri fekálno-orálnou cestou. Hovorí sa jej i choroba špinavých rúk. Inkubačná doba sa pohybuje v časovom rozmedzí 15 až 60 dní. Zdrojom nákazy je chorý človek počas prvých dvoch týždňov ochorenia alebo na konci inkubačnej doby. Takýto pacient vylučuje vírusy, ktoré spôsobujú žltačku typu A, stolicou. Prenos sa môže uskutočniť aj infikovanou vodou či potravinami.
Ochorenie môže prebehnúť bez toho, aby ľudia mali akékoľvek príznaky. Pokiaľ sa rozvinú symptómy, často ešte pred ožĺtnutím, pacienti pociťujú príznaky podobné chrípke, a to teplotu, bolesti celého tela, svalovú slabosť. Môže sa vyskytnúť aj nechutenstvo, bolesti brucha, hnačky či vracanie. Komplikácie pri jej priebehu nie sú také vážne ako pri žltačke typu B a C. "Ak človek dostane žltačku raz, telo si začne vytvárať protilátky, a tie ho doživotne chránia, nastáva stav trvalej imunity," dodáva N. Špiláková. Vraví, že existuje očkovacia látka na hepatitídu typu A, ktorá vytvára celoživotnú ochranu.
Ako sa chrániť?
Krajská odborníčka pre infektológiu Nataša Špiláková radí predchádzať chorobe dodržiavaním hygienických pravidiel - časté umývanie rúk, primeraná dezinfekcia hygienických zariadení.
"Riziko hrozí vo verejných priestoroch, ktoré môžu byť znečistené špinavými rukami. Dôležité je umývanie potravín, ktoré nie sú tepelne spracované, používanie neškodnej pitnej vody, dodržiavanie hygienických pravidiel pri stravovaní," informuje.
Šírenie je bežné v rámci rodín, školských a predškolských kolektívov a sociálnych zariadení. Povinnosťou je ohlásiť výskyt spomínaného ochorenia na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).
"V kompetencii epidemiológa je urobiť následné kroky - vyšetrujú sa rodinné kontakty, vykonáva sa očkovanie a podobne," dopĺňa N. Špiláková. Ochorenie je liečiteľné a nezanecháva trvalé následky.
(tim)
Autor: tim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári