SVIDNÍK. Trojčlenné družstvá mali za hodinu pripraviť cesto a uvariť najmenej 50 pirohov s troma druhmi plniek. Porota sa rozhodovala na základe časového limitu, počtu celých uvarených pirohov a ich chute. Súťaže sa zúčastnilo šesť družstiev: Rogowianki z obce Rogi (PL), družstvo zo Zyndranowej (PL), družstvo z Rachova (UKR), družstvo zo Spojenej školy vo Svidníku, družstvo z Detského domova vo Svidníku a družstvo mesta Svidník.
Vyhrali Ukrajinci
Majstrovstvá tento rok vyhralo družstvo z ukrajinského Rachova. "Už tradične v septembri v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva organizujeme toto podujatie pod názvom Deň ľudových tradícií. Návštevnosť je v tomto roku výborná. Pirohy sú pre mňa jedným z najobľúbenejších jedál. Je to tradičné jedlo typické pre tento región a aj pre Rusínov a Ukrajincov," uviedol riaditeľ Múzea ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku Miroslav Sopoliga.
Aj družstvo detského domova si chcelo vyskúšať svoje sily. "Naše gazdiné aj deti sú celkom schopní kuchári. Táto súťaž je dobrou previerkou ich schopností. Príprava spočívala v tom, že deti si z gazdinami varili niekoľkokrát na večeru pirohy," povedal Jozef Baslár, riaditeľ Detského domova vo Svidníku.
Ohnivec má Svidník rada
Mimoriadna veľvyslankyňa Ukrajiny Inna Vasilievna Ohnivec sa súťaže zúčastnila ako členka poroty už piatykrát. "Myslím si, že je to veľmi pekná súťaž. Svidník mám rada. Pirohy sú jedlo, ktoré takýmto spôsobom zbližujú a cez jedlo zjednocujú Ukrajinu a východ Slovenska. Moja mamka robila pirohy s višňami. U nás doma sú však najtypickejšie so zemiakmi a s kapustou," prezradila.
Návštevníci mali nakoniec možnosť degustácie ako súťažných, tak aj nesúťažných pirohov. "Pirohy máme radi, hlavne keď sú omastené maslom. Pripravuje mi ich manželka. Najradšej mám, keď sú posypané so škoricou a plnené čerešňami. Vyrástol som na dedine, tak viem, čo je dobré," poznamenal Svidníčan Daniel Vanca.
Pochvaľovala si aj ďalšia Svidníčanka Ľubica Ivančová: "Pirohy pripravujem so zemiakovou alebo tvarohovou plnkou. Výhoda je, že nie je ťažké tento pokrm pripraviť, pre štvorčlennú rodinu ich stihnem spraviť za hodinu. V tomto kraji ich vie pripraviť každá žena."
Na podujatie sa prišiel pozrieť aj najvyšší predstaviteľ právoslávnej cirkvi na Slovensku arcibiskup Ján.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári