PREŠOV. Pred jedným obchodným domom začali predávať stromčeky už na Mikuláša.
"Za celý týždeň sa nám podarilo predať jeden stromček. Ceny stromčekov išli oproti minulému roku hore. Ľudia hovoria, že je ešte skoro na kúpu, uvidíme, ako to pôjde ďalej," povedal nám predávajúci brigádnik.
Pred ďalším obchodom začali predávať vianočné stromčeky v piatok ráno.
"Nejde to až tak dobre. V piatok doobeda sme predali štyri stromy. Tri jedle a jeden smrek," povedal nám brigádnik Michal Polák.
"Ľudia majú väčší záujem o jedličku, lebo je krajšia hneď na prvý pohľad," povedal ďalší brigádnik Matúš Paľa.
Čoskoro sa začne aj predaj kaprov. Mnohé rodiny si bez tejto ryby nevedia predstaviť štedrovečerný stôl.
Kedysi vianočného kapra zabíjal aj primátor mesta Prešov Pavel Hagyari. "Kedysi som zabíjal kapra na Vianoce pravidelne, dnes to nechávam na profesionálnych kuchárov alebo kamarátov, ktorí sa tomuto venujú," skonštatoval.
Primátor má radšej živý stromček
Hagyari má radšej živý stromček. "Mám umelý stromček a keď si stihnem kúpiť niekde ešte živý, tak mám živý vianočný stromček. Je to vôňa domova, domoviny, takže aj živý stromček robí svoju atmosféru a má svoju vôňu," povedal primátor.
Na jeho stromčeku musia byť salónky, pretože rád maškrtí. "Vždy som zjedol salónku a na stromčeku ostali pozlátka, to mi ostalo ešte z detských čias," prezradil P. Hagyari.
Čo pre neho znamená čas Vianoc? "Vianoce sú časom, keď sa človek zastaví, zamyslí. Stretáva sa so svojimi najbližšími, známymi a priateľmi a uvažuje, načo nám je táto rýchla doba, kde sme príliš tlačení do konzumu. Snažím sa nepreháňať veľkými a drahými darčekmi. Nemá to byť zmyslom Vianoc. Je to čas, ktorý mám rád, pretože či chcem, alebo nechcem, musím sa stretnúť s rodinou. Je to aj čas, keď pozerám rozprávky," povedal Hagyari.
Na Vianoce máme živý stromček, pretože si myslím, že je to ekologickejšie. Umelinu nemám rada, pretože je škodlivá. Ozdobujeme ho perníkmi, sušenými ozdobami, salónkami a tradične ho zdobí dcéra. Na Vianoce nesmie chýbať ani živý kapor, ktorého zabíja manžel."
Mirka Sojková, 44, verejná sféra, Prešov
Z tradície máme doma vždy živý stromček. Máme veľkú halu, takže nám tam vojde veľký stromček. Vždy je to smrek, lebo je hustý a dá sa naň navešať veľa ozdôb. Zdobíme ho pestrofarebne. Kapra pripravuje každý rok manžel, pretože je kulinár. Kúpime ho živého."
Marta Ličáková, 41, verejná sféra, Prešov
Už roky mám umelý stromček, pretože prírodu treba chrániť. Zdobíme ho klasicky, dáme naň sviečky, dve, tri gule, aby vyzeral ako naozajstný živý stromček. Kapra nemáme, iba tresku, aby sme sa nedusili a nemuseli ísť do nemocnice."
Magdaléna Lukáčová, 73, dôchodkyňa, Prešov
Doma máme umelý stomček, snáď nebudem každý rok kvôli tomu chodiť do lesa. Treba ho chrániť. Na stromček nedávame salónky, pretože máme doma cukrovku. Zdobím ho ja. Kapra nekupujeme, len rybie filé. Kapor má veľa kostí a nevychutnám si ho."
Milan Karabinoš, 65, Prešov
Máme doma živú kanadskú jedličku. Ozdobujeme ho my s manželom v noci, pretože nám nosí stromček Ježiško. Je to pár dní pred štedrovečerným dňom, keď deti idú spať. Kapor, filé, kapustnica, rezne, oblátky, to všetko nesmie chýbať na štedrovečernom stole."
Renáta Jašová, 39, ekonómka, Prešov
Pavel Hagyari. Preferuje živý stromček, ak ho nestihne kúpiť, vytiahne umelý symbol Vianoc.
Foto: Ingrid Timková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári