Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

V Čemernom usporiadali fašiangovú zabíjačku

Obdobie fašiangov bolo kedysi v regióne Zemplína späté s organizovaním tradičných zabíjačiek. Staršie zvyklosti týkajúce sa prípravy bravčových mäsových výrobkov si v sobotu pripomenuli vo Vranove nad Topľou, v mestskej časti Čemerné.



VRANOV NAD TOPĽOU. "Nachádzame sa v období, v ktorom sa naši predkovia pravidelne zásobovali mäsom s vyhliadkou až do Veľkej noci," uviedol pre TASR jeden zo spoluorganizátorov podujatia Ján Ragan. Ako poznamenal, v minulosti sa na zabíjačke schádzala široká rozvetvená rodina, ktorá si pokrmy podelila rovnakým dielom. "Každý si odnášal optimálne množstvo mäsových výrobkov, keďže domácnosti v tých časoch neboli
vybavené chladiarenskými zariadeniami," konštatoval Ragan. O nejaký čas sa prasa zabilo na ďalšom dvore a opätovne sa delilo medzi viacerých príbuzných či známych.

Skryť Vypnúť reklamu

Prezentovali sa skúsení kulinári

K tradičným jedlám Veľkej noci kedysi patrila aj takzvaná šoudra. "S jej prípravou sa začalo už počas fašiangov, aby postupne dozrela v slanom náleve a po vyúdení bola včas hotová na konzumáciu," poznamenal Ragan. Organizátori si na sobotňajšiu akciu pozvali aj predstaviteľov miestnej samosprávy a starostov viacerých obcí vranovského regiónu. Skúsení kulinári pripravovali jaternice, klobásy, tlačenku, oškvarky či tradičný zabíjačkový paprikáš.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 942
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 956
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 932
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 012
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 889
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 564
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 360
  8. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 651
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 650
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 546
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Kotlebu nemá kto postihnúť za nenosenie rúška

Kotleba oznámil, že je nakazený, vo štvrtok večer.

Marian Kotleba ma koronavírus.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop