VRANOV NAD TOPĽOU. "Nachádzame sa v období, v ktorom sa naši predkovia pravidelne zásobovali mäsom s vyhliadkou až do Veľkej noci," uviedol pre TASR jeden zo spoluorganizátorov podujatia Ján Ragan. Ako poznamenal, v minulosti sa na zabíjačke schádzala široká rozvetvená rodina, ktorá si pokrmy podelila rovnakým dielom. "Každý si odnášal optimálne množstvo mäsových výrobkov, keďže domácnosti v tých časoch neboli
vybavené chladiarenskými zariadeniami," konštatoval Ragan. O nejaký čas sa prasa zabilo na ďalšom dvore a opätovne sa delilo medzi viacerých príbuzných či známych.
Prezentovali sa skúsení kulinári
K tradičným jedlám Veľkej noci kedysi patrila aj takzvaná šoudra. "S jej prípravou sa začalo už počas fašiangov, aby postupne dozrela v slanom náleve a po vyúdení bola včas hotová na konzumáciu," poznamenal Ragan. Organizátori si na sobotňajšiu akciu pozvali aj predstaviteľov miestnej samosprávy a starostov viacerých obcí vranovského regiónu. Skúsení kulinári pripravovali jaternice, klobásy, tlačenku, oškvarky či tradičný zabíjačkový paprikáš.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári