Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky
ZA NENAHLÁSENIE HROZÍ POKUTA

Dedinských zabíjačiek je z roka na rok menej

Zabíjačky na dedinách boli kedysi významným spoločenským podujatím. Dnes sú skôr už len raritou.

Zabíjačka. Tá pravá kedysi trvala dva dni.Zabíjačka. Tá pravá kedysi trvala dva dni.



SVIDNÍK. Prečo sú zabíjačky na dedinách dnes už oveľa zriedkavejšie, ako kedysi? "Zaznamenali sme výrazný pokles hlásených domácich zabíjačiek. Chov ošípaných je náročný a už ani z finančného hľadiska sa neoplatí," informoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michal Zozuľák. Za posledný rok mali v regióne Svidníka hlásených len 15 zabíjačiek.

Zabíjačku treba nahlásiť dopredu

Zabíjačku treba nahlásiť na príslušnú regionálnu potravinovú a veterinárnu správu aspoň deň - dva vopred.

"Odoberieme bránicu, ktorá sa vyšetruje na trichinely (parazit známy ako svalovec - pozn. red.). Po vyšetrení na ďalší deň oznámime výsledok vyšetrenia tomu, kto zabíjačku organizuje. A tak sa ten, kto chce prasa zabíjať, dozvie, či môže mäso konzumovať. Samozrejme, v prevarenom stave. Doteraz sme mali všetky vyšetrenia negatívne," uviedol M. Zozuľák.

"Ak zabíjačku niekto nenahlási, hrozí mu podľa zákona pokuta do 331 eur," zdôraznil Zozuľák.

Skryť Vypnúť reklamu

Zabité prasa treba dôkladne umyť

A ako vlastne vyzerá taká zabíjačka? Presný postup nám opísal mäsiar Marián Kravčišin. Prasa je vraj najlepšie zabíjať vonku, mimo chlieva, a potom ho treba poriadne umyť. "Potom prídu na rad tie najdôležitejšie kroky. Prasa sa zavesí na trojnožku. Odreže sa hlava, vyreže lalok, jazyk a nasleduje vypitvanie. Vyberú sa vnútornosti, ak majitelia zabitého prasaťa chcú črevá na klobásy. Z vnútorností sa necháva jazyk, srdce, pľúca, pečeň i slezina. Niečo z toho ide do tlačenky, jaterníc, prípadne do paštéty. Potom sa vyberie vnútorné sadlo, ktoré je pri črevách. Postupne sa odoberá pliecko, bôčik, pílkou sa odrežú rebrá," vysvetlil.

Hlava sa rozsekne na polovicu, prípadne na štvrtiny. "Vyberú sa zadné zuby, aby sa špina medzi nimi nedostala do vývaru. Hlavu potom domáci musia umývať, až kým nie je po jej umytí úplne čistá voda. Potom už záleží na domácich, na čo chcú použiť jednotlivé časti prasaťa," povedal M. Kravčišin.

Skryť Vypnúť reklamu

Zabíjačka by mala trvať dva dni

Z prasaťa sa robia rôzne pochúťky. "Základom výroby všetkých pochutín zo zabíjačky je soľ, korenie, cesnak, cibuľa. Niekto chce pôstnejšiu tlačenku, ďalší mastnejšiu, veľa ľudí nemá rado v tlačenke chrupavky. Záleží to len a len od chuti a predstáv toho, kto vás na domácu zabíjačku pozval. V súčasnosti sa už v takej miere ako niekedy nerobia klobásy zo zabitého prasaťa, dnes je totiž na trhu široká ponuka týchto výrobkov, a treba ju vedieť aj dobre vyúdiť. Už sa aj menej mäso konzervuje, pretože dnes sú k dispozícii mrazničky, takže sa mäso dá udržať aj v takomto tepelne nespracovanom stave," uviedol Kravčišin.

Správna zabíjačka by vraj mala trvať dva dni. "Jeden deň prasa zabiť, mäso povešať, aby kvalitne vychladlo, a na ďalší deň z neho robiť výrobky. Ale dnešná doba je taká, že sa to musí stihnúť za jeden deň," dodal mäsiar.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 994
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 245
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 721
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 968
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 841
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 158
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 159
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 598
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.

Vlak po zrážke tlačil auto pred sebou 450 metrov

Seniorka stihla z vozidla v poslednej chvíli vystúpiť.

Zrážka vlaku s autom.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Politik vystrašený číslami

Premiér hovorí, že čakal zlé čísla, ale to, čo sa včera dozvedel, bolo ešte oveľa horšie. Veríme mu.

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Koronavírus: Slovensko má ďalších 19 úmrtí, Oravu a Bardejov plošné testujú (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop