O koláč bol obrovský záujem.
PREŠOV. Netradičný šarišský závin ponúkali včera pred Mestskou halou v Prešove. Upiekla ho Monika Vaňová, majsterka odborného výcviku, za pomoci šiestich žiakov Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove.
Piekli osem hodín
Ako dlho trvala výroba megakoláča? "Približne osem hodín čistej práce," prezradila M. Vaňová a upresnila, že na prípravu "padlo" 27 kg výberovej múky, 10 kg kryštálového cukru, 6 kg práškového cukru, 76 vajec, 14 l mlieka a 1,20 kg droždia. Megaobrovský závin piekla prvý raz: "Takéto koláče robíme na akcie stále, ale v malom množstve. Desať, dvanásť kíl."
Vlastná receptúra štyroch chutí
Šarišský závin bol podľa riaditeľa školy Františka Novotného vyrobený podľa vlastnej receptúry. Mal štyri chute: tvaroh, mak, orechy, kakao. "Chutí vynikajúco. Zatiaľ som nenašiel mincu, ale skúsim ešte ďalší kúsok, hádam tam niečo bude," povedal nám Anton Radačovský z Ľutiny (okres Sabinov) pochutnávajúci si na makovom kúsku koláča.
Prvý z výhercov 50 eur prezradil, že za výhru si nakúpi ďalšie kúsky závinu. "Tomu sa povie východniarsky investor," glosoval túto situáciu moderátor Karol Farkašovský.
Osemnásť metrov k výročiu
Megakoláč sa podával počas výstavy ABC stavebníctva - Záhrada, ktorá oslávila osemnáste výročie. Preto mal aj osemnásť metrov. Oslavuje sa rôznym spôsobom, prečo práve závinom? "K oslavám na východe patria dobré koláče a sladkosti. Blíži sa Veľká noc, tak aj tým pripomíname ľuďom tento sviatok. Myslím, že je to vhodné pre širokú verejnosť," uviedol organizátor výstavy Róbert Šalata.
Kúsky koláča si ľudia mohli kúpiť po 50 centov. Len sa tak po nich zaprášilo. Celý výťažok z predaja putuje na Gréckokatolícku diecéznu charitu v Prešove.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári