Korzár logo Korzár Prešov

Megakoláč naplnili eurami

Obrovský osemnásťmetrový závin upiekla majsterka Monika Vaňová s pomocníkmi. Do megakoláča zapiekli päť eurocentových mincí obalených v alobale. Kto našiel mincu, mohol si ju vymeniť za 50 eur.

Majsterka Monika Vaňová pred hotovým výtvorom.Majsterka Monika Vaňová pred hotovým výtvorom. (Zdroj: Michal Frank)

O koláč bol obrovský záujem.

PREŠOV. Netradičný šarišský závin ponúkali včera pred Mestskou halou v Prešove. Upiekla ho Monika Vaňová, majsterka odborného výcviku, za pomoci šiestich žiakov Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Piekli osem hodín

Ako dlho trvala výroba megakoláča? "Približne osem hodín čistej práce," prezradila M. Vaňová a upresnila, že na prípravu "padlo" 27 kg výberovej múky, 10 kg kryštálového cukru, 6 kg práškového cukru, 76 vajec, 14 l mlieka a 1,20 kg droždia. Megaobrovský závin piekla prvý raz: "Takéto koláče robíme na akcie stále, ale v malom množstve. Desať, dvanásť kíl."

SkryťVypnúť reklamu

Vlastná receptúra štyroch chutí

Šarišský závin bol podľa riaditeľa školy Františka Novotného vyrobený podľa vlastnej receptúry. Mal štyri chute: tvaroh, mak, orechy, kakao. "Chutí vynikajúco. Zatiaľ som nenašiel mincu, ale skúsim ešte ďalší kúsok, hádam tam niečo bude," povedal nám Anton Radačovský z Ľutiny (okres Sabinov) pochutnávajúci si na makovom kúsku koláča.

Prvý z výhercov 50 eur prezradil, že za výhru si nakúpi ďalšie kúsky závinu. "Tomu sa povie východniarsky investor," glosoval túto situáciu moderátor Karol Farkašovský.

Osemnásť metrov k výročiu

Megakoláč sa podával počas výstavy ABC stavebníctva - Záhrada, ktorá oslávila osemnáste výročie. Preto mal aj osemnásť metrov. Oslavuje sa rôznym spôsobom, prečo práve závinom? "K oslavám na východe patria dobré koláče a sladkosti. Blíži sa Veľká noc, tak aj tým pripomíname ľuďom tento sviatok. Myslím, že je to vhodné pre širokú verejnosť," uviedol organizátor výstavy Róbert Šalata.

Kúsky koláča si ľudia mohli kúpiť po 50 centov. Len sa tak po nich zaprášilo. Celý výťažok z predaja putuje na Gréckokatolícku diecéznu charitu v Prešove.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 87 312
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 632
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 345
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 229
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 424
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 226
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu