Korzár logo Korzár Prešov
Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Na salašoch sa už vyrába ovčí syr

Veľký týždeň je v plnom prúde. Mnoho ľudí už začalo s prípravou pokrmov. K týmto sviatkom neodmysliteľne patria aj výrobky z mlieka.

Dojenie oviec. Na salaši doja ovce zatiaľ dvakrát denne.Dojenie oviec. Na salaši doja ovce zatiaľ dvakrát denne. (Zdroj: čor)

Obľúbeným je hlavne čerstvý ovčí syr, ktorý sa v týchto dňoch už začína dorábať. Takýto syr robia aj na salaši v Cigle.

CIGLA. Ovečky prvýkrát vyhnali na pašu asi pred dvoma týždňami. "Dorábame výrobky z ovčieho mlieka a hlavne čerstvé syry, údené syry aj oštiepky," informoval nás bača z Cigle (okres Svidník) Michal Špirka. Pracovný deň pri chove oviec začína už skoro ráno. "V lete vstávame o štvrtej ráno. Dojenie nám trvá tak hodinu a pol. Dojíme ich dvakrát denne, keď budú dlhšie na pastve, tak budeme i trikrát. Tak sa dojí až do Jakuba," uviedol M. Špirka, ktorý je bačom od pätnástich rokov.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyrobiť syr nie je problém

Postup prípravy čerstvého ovčieho syra pre skúsených bačov nie je vraj nič zložité. "Po podojení oviec sa mlieko precedí cez filter. Potom sa do mlieka pridá syridlo. Mlieko stojí dvadsať až tridsať minút. Hmota, ktorá vznikne, sa rozmieša a zaleje horúcou vodou. Štandardne robíme z jednej dávky dve hrudky syra. Z 50 litrov mlieka robíme hrudky, ktoré majú 5 kíl," prezradil bača.

Bačovia majú aj mobilné telefóny

S bačovaním to nie je podľa baču Špirku ako voľakedy. "Teraz sú už modernejší bačovia, ktorí majú mobilné telefóny. Ovce voľakedy neboli ustajňované, ale boli stále v horách. Pre ovce sa urobila ohrada a boli stále vonku. Ovce potrebujú opateru a ak im človek rozumie, vie napríklad, že ak sa ovce veľa pasú, tak príde veľký dážď. Ovce cítia každé nebezpečenstvo aj v prípade, že sa z času na čas objaví pri košiari vlk," povedal bača.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkou pochúťkou aj žinčica

Postupom času sa zmodernizoval aj systém dojenia oviec. Na salaši v Cigle však stále doja ručne. "Kolotočové dojenie nie je dobré, pretože pri ňom dochádza k veľkej strate na mlieku, najlepšie je klasické ručné lavičkové dojenie, ako voľakedy," povedal nám pastier oviec František Grivalský.

Veľkou pochúťkou je podľa bačov aj žinčica. "Keď už je syr hotový, tak do zvlášť kotla vylejeme zvyšnú syrovátku a varíme z nej žinčicu, ktorá môže byť sladká i kyslá. Najlepšia je taká, keď postojí 4 až 5 dní," dodal bača.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 21 121
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 894
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 617
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 698
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 680
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 860
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 646
  8. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 132
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 807
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 565
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

UNLP.
POZNÁMKA JAROSLAVA VRÁBEĽA

Po tom, čo mamička a advokátka predviedli v pôrodnici, sa už nedá byť ticho

Koronakarma mnohých takých dobehla, nakoniec prosia o modlitby.

Ilustračné.

Z čistiarne v Strážskom unikala odpadová voda do odkaliska Poša

Inšpektori životného prostredia a polícia prípad vyšetrujú.

Chemko Strážske.
Vyľudnené centrum Košíc počas tretieho dňa zákazu vychádzania.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Matovič je s testovaním spokojný, zachytili 5 594 infekčných (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 45 155. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Počas pilotnej fázy plošného testovania otestovali 140 945 ľudí.
Podpredseda parlamentu musel zavolať políciu.
Komentár Tomáša Prokopčáka

Vidíte, čo sa odohráva na STU

Dve základné podmienky, ktoré akademici na STU nezvládli.

Tomáš Prokopčák.
Píše Luboš Palata

Česi robia všetko pre to, aby sa udržali na čele rebríčka

Na Covid zomiera sto ľudí denne, hlavné však je, že sme premianti.

Ľudia si prezerajú stánky na trhu pri rieke Vltava v Prahe v sobotu 24. októbra 2020.
Cynická obluda

Dokonale absurdné potvrdenie

V Kocúrkove jedného dňa vyjde detská knižka s názvom "Príhody z krajiny zvanej Slovensko".

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop