PREŠOV. Tridsať porotcov zo Španielska, Talianska, Maďarska, Chorvátska, Poľska, Česka a Slovenka budú hodnotiť približne 550 vzoriek z celého sveta. Vína na degustáciu im zaslali výrobcovia z rôznych známych regiónov z celého sveta. Prekvapilo ich víno zo Španielska. Ide o likérové víno z Andalúzie, ktorého život bol predĺžený prídavkom vínneho destilátu. Bolo vyrobené v roku 1927.
"Je pamätníkom všetkých starých čias a som zvedavý, ako dopadne," informoval riaditeľ prešovského Múzea vín Dušan Hažír. "Ak má to víno 18 percent objemového alkoholu a okolo 300 gramov zvyškového cukru, celému procesu oxidácie do vína je zabránené. Osemdesiatročné víno s takýmto zložením odoláva chemickým zmenám oveľa silnejšie ako bežné," vysvetlil predseda poroty profesor Fedor Malík.
Organizátorom Muviny sa aj v ťažkých časoch darí zachovať jej kontinuitu. "Nebolo to jednoduché. Prípravu skomplikovali rôzne prírodné živly. Napríklad pre povodne v Maďarsku sme museli niektoré veci narýchlo meniť," dodal D. Hažír.
Novinkou je spôsob hodnotenia
Podujatie organizuje spomínané múzeum pod záštitou Medzinárodného úradu pre vinič a víno (OIV) so sídlom v Paríži. Novinkou je priekopnícky systém hodnotenia. Pribudla veľká zlatá medaila a body pre udeľovanie bronzových, strieborných a zlatých medailí sa znížili na hranicu 85 bodov. Každá komisia má pripravených 40 vín na deň, hodnotiť budú tri dni. Ide o slepú degustáciu. Porotcovia poznajú kategórie, v ktorých sú vína zadelené podľa ročníka a podľa zvyškového cukru.
"Dobrý degustátor vie, aké víno ktorej kategórie hodnotí," uviedol F. Malík. Degustátori sa pri hodnotení, podľa Malíka, neopijú. "Ak je to korektný degustátor, väčšinu vzoriek odfukuje do džbána. Napitý už nie je degustátorom," dodal Malík.
Ten je rád, že z roka na rok sa na Slovensku objavujú poľskí porotcovia i súťažné vzorky z tejto krajiny: "Ich účasť je pre mňa určitou výzvou, že túto prácu treba robiť naďalej. Oni sa majú učiť od nás, ale netreba zabúdať, že ak o pár rokov budeme chcieť slovenské vína exportovať, tak sami uhádnete, kde budeme mať najväčšiu šancu."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári