Záhradkári ju sadia nanovo a spoliehajú sa na slnečné dni. Aj trhoviská sú zásobené skromne a ľudia nakupujú obozretne. Obava, že predávaná zelenina je kontaminovaná záplavovou vodou, však pretrváva.
PREŠOV. Sezóna jahôd prilákala na prešovské trhovisko desiatky ľudí. Nakupovali však váhavo. Tovar si dlho obzerali a informovali sa, odkiaľ je. Domácich pestovateľov obchádzali a vybrali si medzi poľskými predávajúcimi. Ich jahody totiž vyzerali zdravé.
Jahody kupujú na kompóty aj na džem
"Mali sme veľkú vodu aj u nás, ale v máji. Keď dozrievali jahody, už bolo sucho. Sú naozaj dobré," povedala nám poľská pestovateľka. "Tie jahody nemôžu mať viac ako týždeň a záplavy boli skôr. Musíme do toho vložiť trochu dôvery," povedal nám Milan Kendický. Na trhu nakupuje často, lebo je tam väčšia záruka, že zelenina aj ovocie sú čerstvé. Pri jahodách sme oslovili aj Moniku Hešterovú. Ako nám povedala, už si od Poliakov kúpila jahody a boli kvalitné. Teraz prišla na väčší nákup, aby uvarila džem.
"Vyzerajú zdravé, možno tam nemali záplavy." Na otázku, či viac dôveruje tovaru na trhu, alebo v supermarketoch, odpovedala, že sa rozhoduje podľa ceny. "Niekedy je aj vo veľkých sieťach čerstvý tovar a lacnejší ako na trhu, ale tu mám istotu, že to nestálo dlho v skladoch, že je to z našich polí. Vyberám si, kde a čo kúpim," dodala.
Záhradkári sa nevzdávajú
"Na mojej záhrade nemám nič, všetko mi zhnilo, tak som prišla nakúpiť na trh, ale ani tu nie je veľký výber. Obávam sa, že tento rok bude všetko veľmi drahé," povedala Eva Tuhrinská obzerajúc sa po trhu. Ondrej Jurko z Janovíka je pestovateľom zeleniny a tiež sa posťažoval na to, že voda zničila nielen zasiatu zeleninu, ale aj časť priesad. Našťastie mal ich viac, preto z nich môže ešte predať iným záujemcom. Milan Kička sa pri nich zastavil s tým, že po opakovanej snahe, keď mu priesady odhnili, urobí ešte jeden pokus. "Naši rodičia vždy hovorili, že čo sa posadí na Jána, to sa ešte prijme. Rokmi sa to potvrdilo, tak to ešte raz skúsim," podelil sa s nami o skúsenosť vyberajúc si priesady paradajok a kalerábov. "Ja už idem sadiť priesady tretíkrát. Predtým nám všetko vzala voda. Dokonca aj petržlen a mrkvu sme sadili dvakrát," posťažovala sa nám pani Mária z Prešova. Hospodár Imro ponúkal na trhu tiež priesady, ktoré si pestuje z vlastných semien. Jeho nepriazeň počasia nezaskočila. "Aj ja som mal zaplavené nejaké polia, ale tam, kde je mokro, vysadím kukuricu, aby pôda neostala prázdna. Všetky priesady sa snažím dať do pôdy. Zatiaľ sa mi všetko prijalo a čo sa zvýšilo, za pár centov ponúkam záhradkárom," povedal.
Slovo odborníkov
Rizikové sú jahody a listová zelenina
Hygienici a potravinári varujú ľudí pred nákupmi zeleniny a ovocia nejasného pôvodu na trhoch. "Listová zelenina a jahody zo záplavových oblastí môžu byť kontaminované znečistenou a splaškovou vodou. Môžu obsahovať vírusy a mikroorganizmy. Tie spôsobujú hnačky, ale aj salmonelózu, dyzentériu, brušný týfus, či hepatitídu typu A. Hrozí aj leptospiróza, ktorá vzniká prenosom zo zvierat. Je sprevádzaná teplotami a črevnými problémami," pripomenula Jana Mýtniková, hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove. Menšia hrozba je pri koreňovej zelenine a zemiakoch. Tie sa ošúpu, umyjú a tepelne upravia. Aj potravinová inšpektorka z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prešove Kvetoslava Balčáková odporúča spotrebiteľom radšej nakupovať od registrovaných predajcov. "Je to na zvážení spotrebiteľa, lebo reálne riziko existuje," uviedla Balčáková. Faktom však je, že obchodné siete zásobujú svoje sklady produktmi z rôznych krajín. Hoci majú dodávatelia licenciu aj registráciu, otázkou je, či ich niekto kontroluje. Zaujímalo nás, či existuje nejaká záruka ponuky tovaru v kamenných obchodoch. "Platí voľný pohyb tovaru, v skladoch sa kontrolujú len dodávky z tretích krajín. Potravinoví inšpektori potom kontrolujú produkty až v konkrétnych predajniach," vysvetlila.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári