Šéfkuchár, inak právnik na dôchodku Ľubomír Brza, plánuje pripraviť 4-tisíc pirohov so zemiakovo-bryndzovou plnkou.
PREŠOV/HRABKOV. Do súťaže sa prihlásilo 11 družstiev a medzi nimi budú aj maďarskí, srbskí a českí fajnšmekri, ktorí milujú toto slovenské múčne jedlo. Družstvá postavia aj obce ako sú Chmiňany, Chminianske Jakubovany, Križovany, Ovčie, Ondrašovce, mesto Prešov a nebudú chýbať ani Hrabkovčania. Organizátori im súťaženie tento rok takpovediac trochu skomplikovali. Zo spoločnej misy musia jesť len tromi prstami. Malíček a prstenník im zaviažu páskou. Povolené je dochutenie praženou slaninou a cibuľou. Pirohy môžu zapíjať len vodou alebo smotanou. Hlavný pirohár spotrebuje okolo 40 kilogramov múky, 30 zemiakov a okolo 7 kíl bryndze.
Pravidlá súťaže
Podľa hlavného organizátora Mariána Čecha to bude pirohové play-off. "V prvom kole dostane každý na mise 15 pirohov. Víťazí najrýchlejší. Ďalší boj sa uskutoční v druhom kole a do finále postúpia najrýchlejší jedáci, ale na mise dostanú až 30 pirohov. Čas víťaza a jeho meno bude zvečnené na pamätnej tabuli," konkretizoval pravidlá. Po skončení súťaže bude ďalšia, a to v pití piva. Porazení súťažiaci si môžu spomedzi seba vybrať reprezentantov. Ich úlohou bude v čo najkratšom čase zdolať pollitrák piva.
Sprievodné akcie
Organizátori očakávajú, že podobne ako vlani príde na podujatie okolo 2 000 návštevníkov. Tých bude v areáli Rohačky zabávať skupina, ktorá si hovorí Pamätníci z Prešova a Detský folklórny súbor z Hanisky. Súčasťou podujatia bude aj výstava insitného umenia zo srbskej Kovačice. Na porovnanie svoje diela vystaví aj domáci rezbár Vlado Šofranko a účasť prisľúbil aj remeselník Viktor Haľko, ktorý vyrába drevené úžitkové predmety.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári