PREŠOV. Vo veku 63 rokov zomrel známy prešovský majster kuchár Peter Uličný. Dlhé roky bol šéfkuchárom v hoteli Dukla, získal viacero svetových ocenení, vychovával budúcu generáciu gurmánskych špecialistov.
Peter Uličný bol dlhoročným predsedom prešovského Klubu kuchárov a cukrárov a viceprezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Pochádzal z Ovčieho pri Prešove a hneď po skončení hotelovej školy nastúpil do kuchyne v prešovskom interhoteli Dukla, ktorej neskôr dlhý čas šéfoval. Naposledy pôsobil ako majster odborného výcviku na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove.
Fortieľ, noblesa, skúsenosti
Kuchársky fortieľ, noblesa, skúsenosti, sledovanie trendov a šikovnosť priniesli Petrovi Uličnému prestíž i na medzinárodnom poli. Bol nositeľom dvoch zlatých medailí z Frankfurtu nad Mohanom (Medzinárodná olympiáda IKA 1970) a z Prahy (Gastroprag 1982). Varil v Budapešti, dvakrát bol v Japonsku.
Prvý raz sedem mesiacov počas Svetovej výstavy EXPO 1970 a neskôr pracoval jeden rok v Tokiu, v reštauráciách Castle Prague a U kalicha, kde pripravoval české, slovenské i japonské jedlá. Ochutnali ich aj najvyšší predstavitelia japonského cisárstva, vrátane Hirohita a jeho syna s manželkou.
Autor: frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári