PREŠOV. Spotreba cestovín u nás stúpa a to aj na východnom Slovensku. "Aj v minulosti boli obľúbené, dnes sa k nim vraciame opäť. Vyplýva to z viacerých hľadísk. Prvým je životná úroveň. Cestoviny sú lacnejšie a sú bohatým energetickým zdrojom. Vedia zasýtiť a pripravia sa rýchlo. Môžeme ich kombinovať s čímkoľvek. Obľúbené sú olivy, tuniak alebo morské živočíchy. Môžeme ich spájať s rôznymi dresingami. Konzumujeme ich za studena i za tepla," informovala odborníčka na hygienu potravín Angela Strečková z Prešova.
Najobľúbenejšie cestoviny na východnom Slovensku sú podľa nej pirohy: "Keď robíme gastronomické akcie, tak si každý žiada pirohy plnené bryndzou, zemiakmi i kapustou. Takže obľúbené sú jedlá starých materí."
Jete cestoviny?
Cestoviny majú radi aj Prešovčania. "Obľubujem cestoviny s dresingami a syrom. Jem ich dvakrát do týždňa. Väčšinou kupujem bezvaječné rezance alebo fliačky. Neviem si predstaviť stravu bez cestovín," povedala Natalie Chudá.
Cestovinové jedlá obľubujú aj manželia Viliam a Jana Štovčíkovci. "Varíme si cestoviny, v poslednom čase farebné talianske. Rada ich pripravujem s brokolicou," povedala pani Jana. Jej manžel Viliam tvrdí, že ich má radšej ako mäso.
Letia cestoviny zo špaldovej múky. "Špalda má viac minerálov a vitamínov. Je chutná, má dvojitý obal. Ľudia skôr preferujú niťovky alebo hrubé cestoviny. Predávajú sa aj cestoviny z pohánkovej múky. Predaj stúpa aj preto, lebo ľudia sa viac zaujímajú o svoje zdravie," povedal majiteľ predajne so zdravou výživou v Prešove Ján Bača.
Prešovská firma, ktorá vyrába cestoviny, vyprodukuje takmer 400 ton cestovín ročne. "Vyrábame 50 druhov, najväčší dopyt je po niťovkách," povedala nám zástupkyňa výrobcu cestovín Mária Matisová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári