PREŠOV. Kontrolóri sa zamerali na rekreačné a stravovacie zariadenia zimnej turistickej sezóny, teda prevádzky rýchleho občerstvenia, bufety, motoresty a hotely. Kontrolovali sa predovšetkým dátumy spotreby surovín, hygiena na pracovisku a na toaletách, doklady o odbornej a zdravotnej spôsobilosti. Laboratórnej analýze boli podrobené náhodné vzorky niektorých potravín.
Chyby a nedostatky
V Prešovskom kraji kontrolóri zistili viaceré nedostatky. Išlo o chýbajúce originálne balenia k potravinám skladovaným v chladničke, neoznačené suroviny. Podľa riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jany Mýtnikovej sa v mnohých strediskách nesprávne manipuluje s mrazenými surovinami, nedodržiava sa hygiena (zatečené, plesnivé, špinavé steny). V mnohých strediskách zamestnanci pracujú bez dokladu o odbornej a zdravotnej spôsobilosti.
Opatrenia a pokuty
Na základe zistených nedostatkov v stravovacích zariadeniach uložili kontrolóri päť blokových pokút vo výške 517 eur a nariadili tri opatrenia. Ide o prevádzky v Lipanoch, v Chminianskej Novej Vsi, v Kokošovciach a v Drienici. Ako povedala J. Mýtniková, viaceré zariadenia boli pred otvorením zimnej sezóny ešte zatvorené, nebolo teda možné urobiť kontrolu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári