PREŠOV. Regionálny tím vytvorilo 8 skúsených kuchárov a hoci boli na takej svetovej súťaži prvýkrát, presvedčili medzinárodnú porotu, že ich kulinárske umenie obstojí aj v silnej konkurencii. "Nebolo to ľahké, lebo niektoré krajiny mali viac regionálnych tímov, ale potešilo nás, keď nám pri vyhodnotení komisár súťaže povedal, že máme na to, aby sme obhájili aj zlatú medailu," povedal nám člen tímu František Novotný.
Nemohli staviť na tradičné jedlá. Ich úlohou bolo pripraviť studené podľa moderných trendov. Rozhodovala kvalita, invencia, estetický vzhľad aj nápady naservírované na vkusnej tabuli. Dominantnou dekoráciou ich stola bol Spišský hrad vyrobený z kociek trstinového cukru, ktorý pre nich navrhol architekt Ján Zelinka.
Medaily za nápady aj Avatara
Ako družstvo získali bronzovú medailu za nápady na jedlá. Pripravovali misu chuťoviek k vínu, päťchodové slávnostné menu, trojchodové vegetariánske, dezerty a múčniky. "Chceli sme priniesť aj niečo typické pre Slovensko, preto sme urobili Kriváň z čokolády, ktorý meral 62 centimetrov a doplnili sme ho kvetmi plesnivca," priblížil Ján Kolesár.
Striebro získali za karving, presnejšie skulptúru Avatara, ktorú zo žltého melónu vyrezala členka ich tímu Žofia Hajková.
Kanaďania mali kvalitu, Taliani dizajn
"Nemali sme nič predpísané, museli sme menu vymyslieť, stopercentne pripraviť aj naservírovať a myslím, že sme obstáli dobre. Máme ešte čo robiť, aby sme dosiahli vysokú úroveň Švédov, Nórov aj Švajčiarov, tí boli najlepší," dodal Ivan Kopčák.
J. Kolesárovi sa zase najviac páčili chuťovky Kanaďanov v ich jednoduchosti aj miniatúrach, ale jedným dychom zdôraznil, že mali dobre premyslené aj servírovanie. Taliani tiež stavili predovšetkým na dizajn.
Prešovský aranžér Rastislav Sarnecký mal ťažkú úlohu, keď vymýšľal nápady na tabuľu, ale svoju úlohu splnil k spokojnosti všetkých súťažiacich. Mimochodom, na podobné súťaže chodia špičkoví hoteliéri, aby sa zorientovali v súčasných trendoch, ale aj preto, aby si najímali najlepších kuchárov. V tomto ešte podľa F. Novotného Slovensko dosť zaostáva. Len málo hotelov zamestnáva kvalitný personál.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári