PREŠOV. V nízkoprahovom centre združenia Tobiáš v Prešove-Solivare sa uskutočnila vianočná besiedka rómskych detí spojená s vernisážou výtvarných prác a netradičnou ochutnávkou.
"Nezáväzne nám to napadlo. Rozmýšľali sme, ako pritiahnuť aj rodičov. Keďže majú národné jedlo, tak sme si povedali, nech ho napečú. Skúsime, aká bude odozva," povedal o súťaži v pečení mariklí Ján Turčan z občianskeho združenia.
Marikle napokon priniesli tri súťažiace, porote i deťom chutili. Rómske deti spod Hrádku sa prezentovali tancom a spevom. Lektorka výtvarnej dielne Izabela Potočníková povedala, že v rámci projektu Pridaj sa k nám chodila do centra počas troch mesiacov na dve hodiny a zapáčilo sa jej to: "Potom som chodila aj vo svojom voľnom čase a pracovala s deťmi, ktoré sú nesmierne šikovné a veľmi talentované. Musím povedať, že ma poslúchali. Na týchto výtvarných prácach sa podieľali všetky deti, ktoré tu prišli."
Systematická komunitná práca je podľa Jána Turčana podstatná. Združenie v nej chce pokračovať aj po skončení projektu podporeného úradom vlády: "Radi by sme zachovali aktivity, ktoré sa tu robia, ale závisí to od finančných zdrojov." Snahou je pomôcť rómskej komunite a integrovať ju medzi majoritu. "Začali sme od detí. Majú k tomu dobrý vzťah, chodia do škôlky, školy, po škole prídu sem, robia si domáce úlohy, hrajú sa, tancujú," uviedol J. Turčan. Deti sa venovali aj športu, chodili hrávať futbal, súťažili napríklad s komunitným centrom Petrovany či saleziánmi.
Aká je situácia s Rómami žijúcimi v lokalite Pod hrádkom? "Teraz je pre nich ťažká situácia, lebo skoro všetci sú sociálne odkázaní. Toto sú deti, ktoré ešte ako-tak fungujú, chodia aj do školy. Poznám aj rodiny, ktoré neposielajú deti do školy, lebo nemajú teplé oblečenie," konštatoval Turčan a zdôraznil, že dôležitá je komplexná práca s deťmi, mládežou i dospelými. Práve dospelí Rómovia nemajú pracovné návyky a na trhu práce sú diskvalifikovaní tým, že nemajú ani základné vzdelanie.
Recept na "rómsku pizzu"
Marikľu spravíme tak, že vymiesime cesto z 1 kg hrubej múky, pridáme soľ, prášok do pečiva, vodu (niekto pridáva mlieko, alebo kyslé mlieko). Keď nám vznikne nelepivé cesto, vyvaľkáme placky a pečieme na horúcom plechu z oboch strán. Ešte sa na záver môžu natrieť aj maslom alebo masťou. Týmito posúchmi sa zajedajú mastnejšie jedlá, ako napr. slaninka a klobáska s cibuľou.
V súťaži o najlepšiu marikľu chutil najviac pokrm, ktorý vytvorila Žaneta Petíková. Na druhom mieste skončil Miroslav Oláh, bronz patrí kuchárke Alžbete Némethovej.
frk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári