Korzár logo Korzár Prešov
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Veľkonočná správa zo salaša: Ovčí syr bude

O Závadke domáci hovoria, že je to na začiatku sveta. Nachádza sa tam salašnícka farma s niekoľkými stovkami oviec. Ako to na nej vyzerá pred Veľkou nocou, sme sa boli presvedčiť na vlastné oči.

V Závadke doja ovečky starým spôsobom.V Závadke doja ovečky starým spôsobom. (Zdroj: Michal Frank)

Tam, kde sa začínajú cesty na Prešov, Sabinov a Bardejov, leží obec Závadka. Domáci hovoria, že je to „na začiatku sveta“. Nachádza sa tam salašnícka farma s niekoľkými stovkami oviec. Ako to na nej vyzerá pred Veľkou nocou, sme sa boli presvedčiť na vlastné oči.

ZÁVADKA. Farmárka Radoslava Šťastná má roboty vyše hlavy. Ovce na farme v Závadke (okres Prešov) treba trikrát denne podojiť a pripraviť z nich syr a syrové výrobky. Záujem o ne stúpa práve v predveľkonočnom období.

Špecialita pre Žídeka

Bývalá učiteľka s manželom sa má preto čo obracať. Pomáhajú im dvaja šikovní juhási - Valent a Milan. Všetko robia starým spôsobom, nové technológie nepoužívajú. Svorne tvrdia, že všetko stihnú a syra bude dosť. „Najväčší záujem je o plesnivý syr,“ prezradila šéfka farmy (na snímke).

Je to jediný stopercentne ovčí plesňový syr, takže má dosť odberateľov, predovšetkým na západnom Slovensku. Medzi nich patrí aj známy majster kuchár Jaroslav Žídek.

Unikátny syr na spôsob rokfortu má aj vlastné meno – Maťko a Kubko. „Zrieť musí minimálne šesť týždňov,“ dozvedeli sme sa útržok z originálnej receptúry.

S výrobou začali vlani, keď pripravili prvých 130 kilogramov. Tento rok majú objednávok podstatne viac.

Dobrá na žlčové kamene

Z nadojeného mlieka nevyjde nič nazmar. Postup nám ukázal pán Valentín (na snímke). Keď už zavesil na klinec pripravený syr z čerstvého mlieka, ktorý dal do plátenej plienky, začal variť žinčicu.

Po jej odobraní ostala vo veľkom kotli takzvaná zvárnica. Podľa jeho slov sa dá využiť ešte aj tá, vraj je dobrá na žlčové kamene a žalúdočné ťažkosti. Žinčica i syr môžu ísť k zákazníkom, no na farme priamo vyrábajú aj nakladaný syr v štyroch príchutiach podľa vlastných receptúr alebo ho údia.

Zaujímalo nás, či R. Šťastnej po deviatich rokoch farmárčenia ešte ovčie výrobky chutia. „Samozrejme. Najradšej mám čerstvý syr, ešte teplý,“ povedala.

Kraslice nepotrebujú

Ovce plemena cigája nie sú jedinými zvieracími obyvateľmi farmy. Nájdu sa na nej aj prasiatka, psy, zajace, papagáje či sliepky. Majú aj také, čo znášajú zelené vajcia. Ukázala nám ich nepísaná šéfka farmy, šesťročná Eliška Šťastná (na snímke).

Vajíčka s takýmto zafarbením znášajú indiánske sliepky aracuny. Sú spoza veľkej mláky, na Slovensku nie sú veľmi rozšírené. Ich poznávacím znamením je chýbajúci chvost.

„Tie vajcia chutia ako normálne, ale sú nízkocholesterolové. Polovicu cholesterolu odbúravajú do škrupiny, ktorá má práve preto takéto sfarbenie. Čím viac ho je, tým sú farebnejšie,“ vysvetlila R. Šťastná.

Hoci by sa mohlo zdať, že je super mať sliepky, ktoré priamo znášajú „kraslice“, u Šťastných to tak nevnímajú. Škrupinky jednoducho podrvia a vrátia ich sliepkam ako krmivo.

Fakty

Okrem plesnivého syra, ktorý je tunajšou špecialitou, má farma registrované aj ďalšie výrobky. Štyri druhy nakladaného syra (zúrivý bača, Smädný Lukáš, Gazdovský syr a Provensálsky vánok), žinčicu, ovčí syr salašnícky údený, ktorý je tradičným výrobkom uznaným Európskou úniou, i čerstvý, bačovskú bryndzu i surové ovčie mlieko.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 583
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 678
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 781
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 806
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 680
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 719
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 516
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 405
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 270
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 054
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Marek Majeský.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop