PREŠOV. Gastrolístky pravdepodobne nenahradí hotovosť, ako pred časom navrhol rezort hospodárstva. Zamestnávateľ sa mal po dohode so zamestnancom rozhodnúť, či im poskytne gastrolístok, alebo peniaze.
„Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov však túto možnosť odmietli. Na rokovaní tripartity sa zástupcovia odborov, zamestnávateľov a vlády dohodli, že v otázke príspevkov na stravu nedôjde v Zákonníku práce k zmene. Pripomíname však, že definitívne znenie novely Zákonníka práce bude známe až po jej prerokovaní v parlamente,“ informovala Andrea Hajdúchová z mediálneho odboru ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.
V Prešove sa dá najesť od 2,80 eura
V Prešove je 305 reštauračných zariadení. Podľa Richarda Hympána, majiteľa jedného z nich, je v meste veľká konkurencia, čo sa týka ponuky obedového menu: „Je tu toho kvantum, v centre sa dá najesť všade naokolo. U nás stojí celé menu 3,10 eura.
Prešovské reštaurácie ponúkajú obedové menu v rôznych cenách od 2,80 po 3,80. Väčšina z miestnych podnikov žije práve z predaja obedov.
Potvrdil to aj majiteľ jednej z reštaurácií Miroslav Mikloš: „Cez obed sa nezastavíme, gro nášho príjmu je práve z obedov. U nás stojí klasické menu 3,40. Ponúkame aj rozšírené za 4,60, v ktorom je zahrnutý aj nápoj podľa výberu, káva a koláč. Keby zrušili gastrolístky, to by nás zruinovalo. Väčšina našich zákazníkov platí obed gastrolístkom.“
Gastrolístky ľudia chvália
„My máme gastrolístky v hodnote troch eur. Tam, kde chodím na obedy ja, stojí menu 3,20 eur, ale som tam veľmi spokojná, hoci si doplatím, pretože to jedlo je nielen chutné, ale aj dobre vyzerá na tom tanieri. Inak, u nás v meste mám pocit, že všade ponúkajú samú kuracinu, chýba mi tu rôznorodosť jedál, obsluha je tiež mizerná, sú výnimky, ale je ich málo,“ povedala Mária Sekeráková zo Šarišských Draviec (okres Sabinov).
Zrušenie gastrolístkov by podľa nej znamenalo jediné – ľudia by prestali chodiť na obedy, čo by zdraviu určite neprospelo.
Prešovčanovi Matúšovi Karabinošovi jeho zamestnávateľ poskytuje gastrolístok v hodnote 3,80 eura. Na obedy chodieva každý deň: „Gastrolístky majú svoj zmysel, určite by som ich nemenil za peniaze. Na obedy chodievam pravidelne do jednej reštaurácie v centre mesta, kde stojí obedové menu 3,40 eura a som tam veľmi spokojnýpo každej stránke.“
ČO HOVORÍ ZÁKON
Všetko o gastrolístkoch
- Zamestnanec má nárok na gastrolístok, ak zamestnávateľ nedokáže zabezpečiť stravu vo vlastnej prevádzke a odpracuje denne aspoň štyri hodiny.
- Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.
- Minimálna hodnota stravného lístka je 2,85 eura, horná hranica závisí od kolektívnych zmlúv.
- Zamestnávateľ hradí minimálne 55 percent z hodnoty gastrolístka.
- Gastrolístky nie sú zaťažené daňami ani odvodmi.
via
ZISTILI SME
Ako riešia stravovanie veľkí zamestnávatelia
- Mestský úrad - cena stravovacej poukážky pre zamestnanca MsÚ (plný pracovný úväzok ) je 1,21 eura, hodnota gastrolístka je 3,25 eura
- Úrad PSK - gastrolístky v hodnote 3,40 eura
- FNsP J. A. Reimana v Prešove – zazmluvnená kuchyňa v areáli nemocnice
- VÚB Prešov – gastrolístky v hodnote 3,30 eura
- Hotelová akadémia v Prešove– vlastné stravovanie v škole
- KR Policajného zboru v Prešove – jedlo je dovážané zo závodnej jedálne a niektorí, ktorí pracujú v teréne, alebo majú doklad od lekára o diéte, majú gastrolístok v hodnote 3,15 eura
- Daňový úrad Prešov I – gastrolístky v hodnote 3,60 eura
- Dopravný podnik mesta Prešov – jedlo je dovážané, zamestnanci majú gastrolístky v hodntote 3,60 eura
- Železnice SR - stravovanie je zabezpečené v reštaurácii, ktorá sa nachádza v budove ŽST. Zamestnanci v nočnej zmene poberajú stravovacie poukážky. Hodnota stravovacej poukážky je 2,99 eura.
via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári