PREŠOV. Prešovčania si letné dni bez zmrzliny nevedia takmer ani predstaviť. V meste je sedemnásť zmrzlinárni.
„Na území mesta je však viac prevádzok, ktoré zmrzlinu v rámci svojho sortimentu ponúkajú, sú však vedené ako kaviarne, cukrárne, reštaurácie a podobne,“ informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Gazdová.
Cena sa rokmi zvýšila
„Cena zmrzliny sa s minulosťou nedá porovnať. Ešte pred desiatimi či pätnástimi rokmi stál kopček zmrzliny tri koruny... A už to sa mi zdalo drahé. Málokedy som si kúpila dva kopčeky, takmer vždy som ostala pri jednom,“ povedala Paulína Varhoľáková (70) zo Sabinovského okresu.
Prešovčan Vladimír Adam (52) má najradšej ovocné zmrzliny. „Kvalita zmrzliny za posledné roky sa určite zlepšila. Nemám ani prehľad koľko taká zmrzlina stojí, väčšinou mi ju kupuje manželka.
Máriu Škvarkovú sme našli v meste so zmrzlinou v ruke. „Veľmi mi chutí a najradšej mám broskyňovú a punčovú.“
V centre mesta sa dajú kúpiť rôzne zmrzliny a medzi nimi i točená. „Máme asi 15 druhov zmrzliny, ale stroj nám vie naraz točiť len dve, takže chute budeme každý deň meniť. Sme otvorení len krátko, ale boli tu chlapci, ktorí sa otočili aj trikrát za deň,“ povedali nám Jozef Urda a Marianna Majirská.
Mladí majú najradšej čokoládovú
Najpreferovanejšie zmrzlinové alebo nanukové príchute u mladých ľudí na Slovensku sú čokoládová, striaciatella, citrónová a vanilková. Práve tieto príchute zvíťazili u mladých nezávisle od výrobcu a predajcu. Vyplýva to z pravidelného prieskumu GfK Young Monitor.
Ak by si mohli mladí ľudia vybrať, asi polovica by uprednostnila zmrzlinu, 40 percent by si zvolilo na letné osvieženie nanuk a asi 8 percent by siahlo po nanukovej torte.
ZAUJALO NÁS
História zmrzliny
Najviac zmrzliny sa spotrebuje v Spojených štátoch amerických. Jej priemerná ročná spotreba na jedného obyvateľa sa tam pohybuje okolo 22 litrov.
Keď chceme zistiť, kde sa zmrzlina zrodila, musíme ísť na opačnú stranu zemegule. Už 200 rokov pred naším letopočtom sa v Číne pripravovala jemná mliečna ryžová zmes, ktorá tuhla zabalená do snehu. Považuje sa za predchodcu zmrzliny.
O rímskych diktátoroch sa hovorí, že posielali otrokov do hôr pre čerstvý sneh, ktorý bol potom ochucovaný a podávaný ako dezert počas slávnych jedálnych orgií.
V Taliansku sa v roku 1559 objavila zmrzlina hneď po tom, ako sa zistilo, že ľad a soľ sú jedinečnou „zmesou“ na chladenie a stužovanie potravín.
Až o niečo viac ako 200 rokov sa môžeme vydať do Philadelphie, kde na počesť novej americkej republiky usporiadal francúzsky veľvyslanec párty, na ktorej nechýbala ani mrazená pochúťka.
čor, zdroj:net
VEDELI STE?
Na území mesta Prešov je 17 zmrzlinární.
Nájdete ich na uliciach Karpatská, Exnárová, Prostějovská, Vihorlatská 2x, Nám. legionárov 2x, Fintická 2x, Floriánova, Jarková, Hlavná 4x, Masarykova a Košická.
čor
ZISTILI SME
Kde a za koľko?
V Prešove stojí kopček zmrzliny 30 centov, točená 25.
V Sabinove a Lipanoch za porciu zmrzliny zaplatíte tiež 30 centov.
V Stropkove vás vyjde zmrzlina na 25 centov.
V Hanušovciach i vo Vranove nad Topľou sa môžete osviežiť zmrzlinou taktiež za 30 centov.
čor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári