PREŠOV. „Čudoval som sa, že sa deti na krúžok tešia a ešte to nevzdali. Uvažoval som, ako im pomôcť, a časom sme našetrili peniaze na lepšie vybavenie kuchyne aj pracovných pultov v takej výške, aby na nich mohli pracovať aj telesne postihnutí žiaci na vozíčkoch,“ povedal nám riaditeľ školy so 450 žiakmi, z ktorých má 51 telesné postihnutie. Deti teraz chodievajú variť ešte radšej. „Aj ja by som sa mal učiť, lebo viem uvariť len čaj,“ priznal sa riaditeľ Molčan. Obnova kuchyne stála okolo 3-tisíc eur.
Varia, degustujú aj upratujú
Učiteľka Anna Bratková pripravila jedálniček aj postupy varenia, ale ako nám prezradila, občas ju deti prekvapia aj inými požiadavkami a ona im rada vyhovie. „Chápem, že sa chcú naučiť pripravovať obľúbené jedlá, každý si chce siahnuť na varechu, pracovať pri sporáku, krájať mäso, naservírovať jedlo aj degustovať. Teraz máme na to dobré podmienky,“ dodala.
V kuchyni sme zastihli šiestakov, ktorí ju upratovali po tom, čo navarili špagety s kuracím mäsom, rajčiakovou omáčkou a syrom. „Už sme robili aj zemiakové placky, volské oká, z ktorých nám síce jedno padlo na zem, ale boli chutné. Ešte by som sa chcel naučiť piecť tortu,“ prezradil nám šiestak Viktor Zarzycki.
„Aj mňa to baví a niekedy skúšam to, čo pripravujeme tu, uvariť aj doma. Nie vždy sa podarí, ale je to asi o cviku. Mám rád mäso, cestoviny aj sladké jedlá, okrem zeleniny,“ dodal Nicolas Fedorko.
„Ja sa chcem naučiť variť hlavne preto, aby som bol do budúcnosti samostatný alebo mohol pomôcť mamke, keď nemá čas,“ pridal sa Richard Varzaly. Zhodli sa v tom, že všetci si dali za cieľ naučiť sa upiecť aj ozdobiť tortu. Pochválili sa aj vlastnými zaváraninami. Napríklad esteticky a iste aj chutne naloženým karfiolom s mrkvou v kyslom náleve.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári