Korzár logo Korzár Prešov

Hydinári: V reštauráciách je nekvalitné mäso

Pri súčasných cenách za hydinové mäso ľudí stále láka lacnejší nákup v Poľsku, aj keď nevedia, či je zdravotne neškodné. V obchodných sieťach zase predpokladajú, že keď si priplatia, nakúpia mäso skontrolované veterinármi. V reštauráciách je to však iné.

M. Mikovičová predáva výlučne slovenskú hydinu.M. Mikovičová predáva výlučne slovenskú hydinu. (Zdroj: Anna Košuthová)

Zákazníkovi ostáva len veriť, že čašníkom naservírované jedlo je pripravené z kvalitnej suroviny.

PREŠOV. Únia hydinárov Slovenska (ÚHA) tvrdí, že v reštauráciách sa podáva až 90 percent dovozového mäsa bez možnosti zistiť chovateľa a spôsob výkrmu kurčiat.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predseda Karol Ponesz upozornil na nekvalitné mrazené brazílske a poľské mäso. Zisťovali sme, aká je situácia v Prešove.

Aj v Prešove už mali brazílsku kuracinu. Len raz

Martin Lukáč, nájomca v jednej z prešovských reštaurácií, nám potvrdil, že v kuchyni mali už aj brazílsku kuracinu, ale len raz.

SkryťVypnúť reklamu

„Pripravovali sme ju na grile a spolu s korením bola taká slaná, že sa zákazníci sťažovali. Viac sme ju nekúpili. Po tejto skúsenosti radšej nakupujeme od prvovýrobcov z Lemešian pri Košiciach a je tam istota, že hydina je v poriadku,“ informoval nás M. Lukáč.

Poznamenal, že žiadna prevádzka nechce riskovať zdravotný problém zákazníka. „Mali by sme zbytočné problémy s dokazovaním pôvodu mäsa.“

Aj v iných reštauráciách nám prevádzkari potvrdili, že by si nedovolili ponúkať hocijaké kuracie mäso, ktoré je v obedovom menu každý deň.

„Nakupujeme len u certifikovaných predajcov, hoci je hydina z rôznych krajín. Veríme, že ich tovar podlieha veterinárnej kontrole a zatiaľ sme žiadny problém ani sťažnosť nemali,“ reagovala Katarína Balenčínová.

SkryťVypnúť reklamu

Sme odkázaní na dovoz

Väčšina slovenských hydinární zanikla, a teda sme odkázaní na dovoz z krajín EÚ. V Prešove sme napríklad našli len jedinú predajňu, kde sa predáva výlučne slovenská hydina.

Na východe sú totiž výrobcovia už len v Kežmarku a Košiciach. „Nakupujem od košického dodávateľa a hoci je hydinové mäso mrazené a o niečo drahšie, mám stálych zákazníkov a chvália si kvalitu,“ povedala nám majiteľka predajne Mária Mikovičová.

Hygienici dozerajú na kvalitu podávaných jedál

Dozor v stravovacích zariadeniach vykonávajú hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove.

Ako nám povedala vedúca odboru epidemiológie Alena Ľaľová, kontrolujú pôvod mäsa, manipuláciu s ním, technologické spracovanie aj kvalitu hotových pokrmov.

SkryťVypnúť reklamu

Dodala, že keď sa objavili správy o baktérii E.coli v Nemecku, zvýšili kontroly potravín, vrátane mäsa. „Počas mája a júna sme vykonali 59 kontrol a pri 7 z nich sme zistili rôzne nedostatky. Uložili sme 5 blokových pokút vo výške 96 eur a boli navrhnuté aj 3 sankcie vo výške 500 eur. V rámci kontrol sme odobrali aj 25 vzoriek potravín a pokrmov, z ktorých boli tri nevyhovujúce,“ povedala o výsledkoch Ľaľová.

V kuchyniach najčastejšie našli nezabezpečený úsek na čistú prípravu jedál, nesprávne skladovanie potravín po uplynutí doby spotreby a niektoré laboratórne vzorky pokrmov vyhodnotili ako nevyhovujúce.

Zistili sme

Veterinári kontrolujú aj poľské predajne

Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS)v Prešove Vladimír Gašpar nám potvrdil, že pravidelne vykonávajú kontroly hydinového mäsa vo veľkoskladoch, obchodných sieťach a dokonca aj v registrovaných poľských predajniach. V Prešove a na okolí je ich 15.

„Každý, kto obchoduje s hydinovým mäsom, musí sa zaregistrovať a tým podlieha kontrole. Zväčša prichádza mäso z krajín EÚ a teda zo schválených chovov. Každá krajina má svoju značku, alebo ISO kód. Ľudia naozaj nemusia mať obavu, stačí ak si prečítajú údaje na obale výrobku a z ponuky si vyberú to, čo im vyhovuje,“ povedala nám vedúca odboru hygieny potravín na RVaPS Kvetoslava Balčáková.

Iné je to už pri ambulantnom predaji. Na vidiek často prichádzajú poľskí obchodníci a tovar predávajú priamo z auta. Keďže je lacnejšie, ľudia sa neváhajú postaviť do radu a nakúpiť aj väčšie množstvo. l Veterinári občas dostanú tip od starostov, alebo niektorého obyvateľa z obce. „Raz sme prišli do Fintíc urobiť kontrolu a ľudia namiesto toho, aby ocenili, že ponúkané mäso skontrolujeme a ochránime ich zdravie, na nás útočili, aby sme obchodníkov nechali na pokoji. Stalo sa tiež, že chlapi z auta predávali nielen mäso už na pohľad pochybnej kvality, ale aj živé sliepky, čo je v rozpore so všetkými pravidlami,“ popísala skúsenosti K. Balčáková.

ako

Anketa

Všímate si krajinu pôvodu hydiny?

Prešovčanov sme sa opýtali, či v obchodoch uprednostňujú slovenskú hydinu a či si pri nákupoch všímajú krajinu pôvodu mäsa a výrobkov. Zaujímalo nás tiež, či nemajú obavy z nákupov čerstvej hydiny v Poľsku.

Emília Sepešiová z Prešova, 64 rokov: „S hydinou je to ťažké. Už som sa stretla s tým, že výrobok mal slovenskú značku, ale bol vlastne poľský, len zabalený na Slovensku. Bežný človek to vie ťažko posúdiť, hoci si všímam ich označenie. Ostáva nám len veriť, že je v poriadku. Mrzelo by ma, keby som mala jesť hydinu z Brazílie, lebo si ani neviem predstaviť s čím kurence kŕmia a ako vlastne chutia.“

Jana Galdunová z Prešova, 50 rokov: „Mäso nakupujem veľmi málo, radšej zeleninu, ale keď kupujem hydinu, tak len zo Slovenska. Mám takú skúsenosť, že jej je v ponuke obchodov málo. Akosi neverím tomu mäsu z dovozu a už vôbec si neviem predstaviť, že by sme konzumovali aj brazílsku kuracinu, lebo musí byť nejako upravená, aby vydržala takú dlhú prepravu.“

Marta Šoltésová z Prešova, 59 rokov: „Nakupujem v obchodoch aj v Poľsku. Najčastejšie slovenskú hydinu a označenie na balíčku si vždy poriadne pozriem, dokonca aj dátum spotreby, lebo v dnešných časoch obchodníci predajú hocičo. Kupujem hydinu aj v Poľsku, lebo z dobrého zdroja viem, že sú to slovenské kurčatá, len ich tam zabijú a predajú.“

ako

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 85 834
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 577
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 302
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 388
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 373
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 224
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 438
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Boris Voroňák.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 11. apríla.


TASR
Ilustračný záber.

Obchádzková trasa povedie cez mesto Prešov.


TASR
Ilustračný záber.

Práce budú prebiehať v stredu a vo štvrtok.


TASR
Rekonštrukcia sa dotkne úseku s dĺžkou 220 metrov.

Predpokladaná hodnota zákazky je vyše 450-tisíc eur.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu