Zákazníkovi ostáva len veriť, že čašníkom naservírované jedlo je pripravené z kvalitnej suroviny.
PREŠOV. Únia hydinárov Slovenska (ÚHA) tvrdí, že v reštauráciách sa podáva až 90 percent dovozového mäsa bez možnosti zistiť chovateľa a spôsob výkrmu kurčiat.
Predseda Karol Ponesz upozornil na nekvalitné mrazené brazílske a poľské mäso. Zisťovali sme, aká je situácia v Prešove.
Aj v Prešove už mali brazílsku kuracinu. Len raz
Martin Lukáč, nájomca v jednej z prešovských reštaurácií, nám potvrdil, že v kuchyni mali už aj brazílsku kuracinu, ale len raz.
„Pripravovali sme ju na grile a spolu s korením bola taká slaná, že sa zákazníci sťažovali. Viac sme ju nekúpili. Po tejto skúsenosti radšej nakupujeme od prvovýrobcov z Lemešian pri Košiciach a je tam istota, že hydina je v poriadku,“ informoval nás M. Lukáč.
Poznamenal, že žiadna prevádzka nechce riskovať zdravotný problém zákazníka. „Mali by sme zbytočné problémy s dokazovaním pôvodu mäsa.“
Aj v iných reštauráciách nám prevádzkari potvrdili, že by si nedovolili ponúkať hocijaké kuracie mäso, ktoré je v obedovom menu každý deň.
„Nakupujeme len u certifikovaných predajcov, hoci je hydina z rôznych krajín. Veríme, že ich tovar podlieha veterinárnej kontrole a zatiaľ sme žiadny problém ani sťažnosť nemali,“ reagovala Katarína Balenčínová.
Sme odkázaní na dovoz
Väčšina slovenských hydinární zanikla, a teda sme odkázaní na dovoz z krajín EÚ. V Prešove sme napríklad našli len jedinú predajňu, kde sa predáva výlučne slovenská hydina.
Na východe sú totiž výrobcovia už len v Kežmarku a Košiciach. „Nakupujem od košického dodávateľa a hoci je hydinové mäso mrazené a o niečo drahšie, mám stálych zákazníkov a chvália si kvalitu,“ povedala nám majiteľka predajne Mária Mikovičová.
Hygienici dozerajú na kvalitu podávaných jedál
Dozor v stravovacích zariadeniach vykonávajú hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove.
Ako nám povedala vedúca odboru epidemiológie Alena Ľaľová, kontrolujú pôvod mäsa, manipuláciu s ním, technologické spracovanie aj kvalitu hotových pokrmov.
Dodala, že keď sa objavili správy o baktérii E.coli v Nemecku, zvýšili kontroly potravín, vrátane mäsa. „Počas mája a júna sme vykonali 59 kontrol a pri 7 z nich sme zistili rôzne nedostatky. Uložili sme 5 blokových pokút vo výške 96 eur a boli navrhnuté aj 3 sankcie vo výške 500 eur. V rámci kontrol sme odobrali aj 25 vzoriek potravín a pokrmov, z ktorých boli tri nevyhovujúce,“ povedala o výsledkoch Ľaľová.
V kuchyniach najčastejšie našli nezabezpečený úsek na čistú prípravu jedál, nesprávne skladovanie potravín po uplynutí doby spotreby a niektoré laboratórne vzorky pokrmov vyhodnotili ako nevyhovujúce.
Zistili sme
Veterinári kontrolujú aj poľské predajne
Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS)v Prešove Vladimír Gašpar nám potvrdil, že pravidelne vykonávajú kontroly hydinového mäsa vo veľkoskladoch, obchodných sieťach a dokonca aj v registrovaných poľských predajniach. V Prešove a na okolí je ich 15.
„Každý, kto obchoduje s hydinovým mäsom, musí sa zaregistrovať a tým podlieha kontrole. Zväčša prichádza mäso z krajín EÚ a teda zo schválených chovov. Každá krajina má svoju značku, alebo ISO kód. Ľudia naozaj nemusia mať obavu, stačí ak si prečítajú údaje na obale výrobku a z ponuky si vyberú to, čo im vyhovuje,“ povedala nám vedúca odboru hygieny potravín na RVaPS Kvetoslava Balčáková.
Iné je to už pri ambulantnom predaji. Na vidiek často prichádzajú poľskí obchodníci a tovar predávajú priamo z auta. Keďže je lacnejšie, ľudia sa neváhajú postaviť do radu a nakúpiť aj väčšie množstvo. l Veterinári občas dostanú tip od starostov, alebo niektorého obyvateľa z obce. „Raz sme prišli do Fintíc urobiť kontrolu a ľudia namiesto toho, aby ocenili, že ponúkané mäso skontrolujeme a ochránime ich zdravie, na nás útočili, aby sme obchodníkov nechali na pokoji. Stalo sa tiež, že chlapi z auta predávali nielen mäso už na pohľad pochybnej kvality, ale aj živé sliepky, čo je v rozpore so všetkými pravidlami,“ popísala skúsenosti K. Balčáková.
ako
Anketa
Všímate si krajinu pôvodu hydiny?
Prešovčanov sme sa opýtali, či v obchodoch uprednostňujú slovenskú hydinu a či si pri nákupoch všímajú krajinu pôvodu mäsa a výrobkov. Zaujímalo nás tiež, či nemajú obavy z nákupov čerstvej hydiny v Poľsku.
Emília Sepešiová z Prešova, 64 rokov: „S hydinou je to ťažké. Už som sa stretla s tým, že výrobok mal slovenskú značku, ale bol vlastne poľský, len zabalený na Slovensku. Bežný človek to vie ťažko posúdiť, hoci si všímam ich označenie. Ostáva nám len veriť, že je v poriadku. Mrzelo by ma, keby som mala jesť hydinu z Brazílie, lebo si ani neviem predstaviť s čím kurence kŕmia a ako vlastne chutia.“
Jana Galdunová z Prešova, 50 rokov: „Mäso nakupujem veľmi málo, radšej zeleninu, ale keď kupujem hydinu, tak len zo Slovenska. Mám takú skúsenosť, že jej je v ponuke obchodov málo. Akosi neverím tomu mäsu z dovozu a už vôbec si neviem predstaviť, že by sme konzumovali aj brazílsku kuracinu, lebo musí byť nejako upravená, aby vydržala takú dlhú prepravu.“
Marta Šoltésová z Prešova, 59 rokov: „Nakupujem v obchodoch aj v Poľsku. Najčastejšie slovenskú hydinu a označenie na balíčku si vždy poriadne pozriem, dokonca aj dátum spotreby, lebo v dnešných časoch obchodníci predajú hocičo. Kupujem hydinu aj v Poľsku, lebo z dobrého zdroja viem, že sú to slovenské kurčatá, len ich tam zabijú a predajú.“
ako
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári