Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Hydinári: V reštauráciách je nekvalitné mäso

Pri súčasných cenách za hydinové mäso ľudí stále láka lacnejší nákup v Poľsku, aj keď nevedia, či je zdravotne neškodné. V obchodných sieťach zase predpokladajú, že keď si priplatia, nakúpia mäso skontrolované veterinármi. V reštauráciách je to však iné.

M. Mikovičová predáva výlučne slovenskú hydinu.M. Mikovičová predáva výlučne slovenskú hydinu. (Zdroj: Anna Košuthová)

Zákazníkovi ostáva len veriť, že čašníkom naservírované jedlo je pripravené z kvalitnej suroviny.

PREŠOV. Únia hydinárov Slovenska (ÚHA) tvrdí, že v reštauráciách sa podáva až 90 percent dovozového mäsa bez možnosti zistiť chovateľa a spôsob výkrmu kurčiat.

Predseda Karol Ponesz upozornil na nekvalitné mrazené brazílske a poľské mäso. Zisťovali sme, aká je situácia v Prešove.

Aj v Prešove už mali brazílsku kuracinu. Len raz

Martin Lukáč, nájomca v jednej z prešovských reštaurácií, nám potvrdil, že v kuchyni mali už aj brazílsku kuracinu, ale len raz.

„Pripravovali sme ju na grile a spolu s korením bola taká slaná, že sa zákazníci sťažovali. Viac sme ju nekúpili. Po tejto skúsenosti radšej nakupujeme od prvovýrobcov z Lemešian pri Košiciach a je tam istota, že hydina je v poriadku,“ informoval nás M. Lukáč.

Poznamenal, že žiadna prevádzka nechce riskovať zdravotný problém zákazníka. „Mali by sme zbytočné problémy s dokazovaním pôvodu mäsa.“

Aj v iných reštauráciách nám prevádzkari potvrdili, že by si nedovolili ponúkať hocijaké kuracie mäso, ktoré je v obedovom menu každý deň.

„Nakupujeme len u certifikovaných predajcov, hoci je hydina z rôznych krajín. Veríme, že ich tovar podlieha veterinárnej kontrole a zatiaľ sme žiadny problém ani sťažnosť nemali,“ reagovala Katarína Balenčínová.

Sme odkázaní na dovoz

Väčšina slovenských hydinární zanikla, a teda sme odkázaní na dovoz z krajín EÚ. V Prešove sme napríklad našli len jedinú predajňu, kde sa predáva výlučne slovenská hydina.

Na východe sú totiž výrobcovia už len v Kežmarku a Košiciach. „Nakupujem od košického dodávateľa a hoci je hydinové mäso mrazené a o niečo drahšie, mám stálych zákazníkov a chvália si kvalitu,“ povedala nám majiteľka predajne Mária Mikovičová.

Hygienici dozerajú na kvalitu podávaných jedál

Dozor v stravovacích zariadeniach vykonávajú hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove.

Ako nám povedala vedúca odboru epidemiológie Alena Ľaľová, kontrolujú pôvod mäsa, manipuláciu s ním, technologické spracovanie aj kvalitu hotových pokrmov.

Dodala, že keď sa objavili správy o baktérii E.coli v Nemecku, zvýšili kontroly potravín, vrátane mäsa. „Počas mája a júna sme vykonali 59 kontrol a pri 7 z nich sme zistili rôzne nedostatky. Uložili sme 5 blokových pokút vo výške 96 eur a boli navrhnuté aj 3 sankcie vo výške 500 eur. V rámci kontrol sme odobrali aj 25 vzoriek potravín a pokrmov, z ktorých boli tri nevyhovujúce,“ povedala o výsledkoch Ľaľová.

V kuchyniach najčastejšie našli nezabezpečený úsek na čistú prípravu jedál, nesprávne skladovanie potravín po uplynutí doby spotreby a niektoré laboratórne vzorky pokrmov vyhodnotili ako nevyhovujúce.

Zistili sme

Veterinári kontrolujú aj poľské predajne

Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS)v Prešove Vladimír Gašpar nám potvrdil, že pravidelne vykonávajú kontroly hydinového mäsa vo veľkoskladoch, obchodných sieťach a dokonca aj v registrovaných poľských predajniach. V Prešove a na okolí je ich 15.

„Každý, kto obchoduje s hydinovým mäsom, musí sa zaregistrovať a tým podlieha kontrole. Zväčša prichádza mäso z krajín EÚ a teda zo schválených chovov. Každá krajina má svoju značku, alebo ISO kód. Ľudia naozaj nemusia mať obavu, stačí ak si prečítajú údaje na obale výrobku a z ponuky si vyberú to, čo im vyhovuje,“ povedala nám vedúca odboru hygieny potravín na RVaPS Kvetoslava Balčáková.

Iné je to už pri ambulantnom predaji. Na vidiek často prichádzajú poľskí obchodníci a tovar predávajú priamo z auta. Keďže je lacnejšie, ľudia sa neváhajú postaviť do radu a nakúpiť aj väčšie množstvo. l Veterinári občas dostanú tip od starostov, alebo niektorého obyvateľa z obce. „Raz sme prišli do Fintíc urobiť kontrolu a ľudia namiesto toho, aby ocenili, že ponúkané mäso skontrolujeme a ochránime ich zdravie, na nás útočili, aby sme obchodníkov nechali na pokoji. Stalo sa tiež, že chlapi z auta predávali nielen mäso už na pohľad pochybnej kvality, ale aj živé sliepky, čo je v rozpore so všetkými pravidlami,“ popísala skúsenosti K. Balčáková.

ako
Anketa

Všímate si krajinu pôvodu hydiny?

Prešovčanov sme sa opýtali, či v obchodoch uprednostňujú slovenskú hydinu a či si pri nákupoch všímajú krajinu pôvodu mäsa a výrobkov. Zaujímalo nás tiež, či nemajú obavy z nákupov čerstvej hydiny v Poľsku.

Emília Sepešiová z Prešova, 64 rokov: „S hydinou je to ťažké. Už som sa stretla s tým, že výrobok mal slovenskú značku, ale bol vlastne poľský, len zabalený na Slovensku. Bežný človek to vie ťažko posúdiť, hoci si všímam ich označenie. Ostáva nám len veriť, že je v poriadku. Mrzelo by ma, keby som mala jesť hydinu z Brazílie, lebo si ani neviem predstaviť s čím kurence kŕmia a ako vlastne chutia.“

Jana Galdunová z Prešova, 50 rokov: „Mäso nakupujem veľmi málo, radšej zeleninu, ale keď kupujem hydinu, tak len zo Slovenska. Mám takú skúsenosť, že jej je v ponuke obchodov málo. Akosi neverím tomu mäsu z dovozu a už vôbec si neviem predstaviť, že by sme konzumovali aj brazílsku kuracinu, lebo musí byť nejako upravená, aby vydržala takú dlhú prepravu.“

Marta Šoltésová z Prešova, 59 rokov: „Nakupujem v obchodoch aj v Poľsku. Najčastejšie slovenskú hydinu a označenie na balíčku si vždy poriadne pozriem, dokonca aj dátum spotreby, lebo v dnešných časoch obchodníci predajú hocičo. Kupujem hydinu aj v Poľsku, lebo z dobrého zdroja viem, že sú to slovenské kurčatá, len ich tam zabijú a predajú.“

ako

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  9. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  10. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  1. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  4. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  5. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 087
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 427
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 464
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 798
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 15 096
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 12 560
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 197
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 719
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 358
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 526
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prečo sa lekári vôbec bavili s kričiacou advokátkou z mobilu, pýtajú sa ľudia

Nemocnica vyčísľuje náklady na starostlivosť o rodičku bez testu a rúška.

Košická nemocnica po mimoriadnom prípade prijíma opatrenia.

Minister obrany kritizuje košického primátora za slová o testovaní

Polaček uvažuje o veľkom odbernom mieste na letisku.

Primátor sa obáva neúspechu, minister hovorí o neférovej kritike.
Ilustračné foto.
Rozhovor

Psychologička: Pre človeka s inými problémami môže byť pandémia poslednou kvapkou

Prichádzajú vyčerpaní zdravotníci i školáci.

Klinická psychologička Jana Maliňaková odporúča na psychickú pohodu v čase pandémie pravidelný denný režim.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Plošne testovanie na Covid-19.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Z tohto už Fico neutečie

Fico je svojim ľuďom verný za každých okolností.

Peter Tkačenko

Koronavírus na Slovensku: Matovič ponúka zdravotníkom mimoriadne odmeny (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop