Po zjedení zemiakového šalátu na jednej oslave dostalo minulý rok 52 ľudí salmonelózu. Lekári zakaždým odporúčajú sprísniť v lete hygienu.
PREŠOV. Počas letných dní ľudí často trápia črevné bakteriálne a vírusové infekcie sprevádzané hnačkami a horúčkami. Veľkým letným strašiakom je salmonelóza.
V minulom roku Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prešov (RÚVZ) v okrese Prešov výraznú zmenu chorobnosti na salmonelózu nezaznamenal.
„Hlásených bolo 216 ochorení, najčastejšie išlo o deti do jedného roka a vo veku od 1 – 4 rokov. Vo väčšine prípadov hlavnou príčinou bola konzumácia nedostatočne tepelne spracovaných vajec a vaječných jedál. Najviac ochorení sa vyskytlo v mesiacoch január, júl a august,“ informovala regionálna hygienička RÚVZ v Prešove Anna Bencová.
Čierne uhlie je dobré mať poruke vždy
Hnačky, zvracanie a bolesti brucha pokazili dovolenku v Chorvátsku Prešovčanke Daniele Mirgovej: „Dlho som sa tešila na to, že si konečne s manželom oddýchneme, ale hneď v prvý deň po zjedení zmrzliny som začala vracať. Tri dni som preležala, diétovala, nebolo to príjemné, ale keďže sme tam boli na dva týždne, dovolenku som si ešte užila aj keď už bez zmrzliny. Všetkým však odporúčam mať vždy v lekárničke aspoň čierne uhlie, to je zaručená prvá záchrana.“
Pozor na majonézu
V okrese Prešov bol v minulom roku zaznamenaný 1 epidemický výskyt ochorení na salmonelózu u účastníkov posedenia pri príležitosti odchodu pracovníčky do dôchodku. Z počtu 52 ochorelo 47 osôb, z toho 12 prípadov si vyžadovalo hospitalizáciu. Pravdepodobným faktorom prenosu ochorenia bol zemiakový šalát s majonézou, pripravenou doma zo surových vajec.
RÚVZ Prešov
Najčastejšie potrápi črevná chrípka
V letných mesiacoch je dôležité zvýšiť osobnú hygienu, častejšie si umývať ruky.
Je potrebné pozornejšie si všímať trvanlivosť výrobkov najmä pri mliečnych produktoch, dôkladne variť mäso a vajcia, viac umývať zeleninu a ovocie a prijímať dostatočné množstvo tekutín, radia lekári.
„Najčastejšie vírusové ochorenie je črevná chrípka. Zvyčajne trvá niekoľko dní, ale ak sa k tomu pridruží aj horúčka, organizmus to môže oslabiť na dlhšie. Väčšinou stačí dodržať diétne opatrenia – vhodné sú sucháre, hlavne veľa piť, aby ste neboli dehydratovaní a oddychovať,“ odporúča Nataša Špiláková primárka infekčného oddelenia vo FNsP J. A. Reimana v Prešove.
Ak je hnačka sprevádzaná aj horúčkou trvajúcou dlhšie ako deň u detí, treba zvážiť návštevu lekára a hlavne prijímať dostatočné množstvo tekutín. Dehydratácia môže v týchto prípadoch vážne ohroziť život. Často je potrebné dieťa hospitalizovať a tekutiny mu podávať vnútrožilovo.
V prípade ťažkých infekcií môže lekár pri hnačkách podávať antibiotiká alebo iné lieky. Na zmiernenie kŕčov je možné použiť protikŕčové lieky.
„Dôležité je nejesť mliečne výrobky, kávu a keď hnačka ustúpi, vhodné je začať potravinami ako je ryža, banány, varené kuracie mäso, zemiaky – všetko bez tuku. Neskôr sa môže pridať varená a postupne aj surová zelenina a ovocie. Ako posledné sa do jedálnička zaradzujú tuky a mliečne výrobky,“ podotýka Špiláková. Po epizóde hnačiek je vhodné užívať probiotiká, ktoré upravia bakteriálne zloženie v čreve.
via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári