Korzár logo Korzár Prešov

Už ani ovciam nie je horúco, dostali letný strih

Šesťsto oviec včera ostrihali profesionálni strihači oviec - bratia Hankovskí z Bardejovského okresu. Sú šiesti a všetci vedia ovcu zbaviť vlny.

Strihanie. Všetko to trvá necelú minútu.Strihanie. Všetko to trvá necelú minútu. (Zdroj: čor)



ZÁVADKA. Na ranči Palomíno v Závadke (okres Prešov) bolo včera rušno. Strihači oslobodili ovce od teplej vlny. Bratia strihajú ovce už viac ako 30 rokov. „Náš otec robil pri ovciach ako juhas. Najstarší brat nemal prácu, a tak ho otec zobral k sebe. Naučil sa strihať, a tak sme sa to naučili všetci bratia,“ povedal nám Ján Hankovský (49).
Strihajú po celom Slovensku, no často i v Španielsku. Vyhrávajú súťaže. Prvým najúspešnejším bol najstarší brat Andrej (58). Ešte v roku 1985 bol majstrom Československa. „Potom sme sa trošku odmlčali, ale vždy sme patrili medzi najlepšiu šestku Slovenska. Ale ja som bol v roku 2009 neoficiálnym majstrom Slovenska. V Anglicku som bol na majstrovstvách sveta. Tohto roku sme boli v Brne. Dostali sme sa do finále, napokon to vyhral Nemec. Teraz sa pripravujeme na majstrovstvá Slovenska v Liptovskej Lužnej,“ povedal Ján.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ovcu zbavia jej kožucha za necelú minútu

Najrýchlejší strihač sveta ostrihá ovečku za 8 sekúnd. Bratia Hankovskí však svorne tvrdia, že ostrihanie ovce trvá od 40 sekúnd až do minúty. „My sa medzi tých lepších ešte netlačíme, ale myslím, že to príde. My ostriháme jednu ovcu za 50 sekúnd,“ povedal ďalší brat Rastislav (38).
Vravia, že im nerobí problém ostrihať 120 až 200 oviec za deň. „V Španielsku robí jeden človek aj 250 či 300 oviec za deň. Môj osobný rekord je 309 oviec,“ pochválil sa Ján. V lete sa strihá pred pripúšťaním, v zime pred kotením. Včera s nimi strihal aj syn a synovec Vladimír (25). Ten sa však nechce stať profesionálnym strihačom. Študuje na Prešovskej univerzite a túži byť učiteľom.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 622
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 126
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 130
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 224
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 897
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 720
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu