Korzár logo Korzár Prešov
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
KUCHÁRSKA SÚŤAŽ UZAVRELA LETNÚ SEZÓNU

Z kotlíka nemusí rozvoniavať len guľáš

Leto na bazénoch na prešovskom Sídlisku III ukončilo podujatie Kotlík open. Trojčlenné družstvá súťažili vo varení kulinárskych špecialít v kotlíkoch. Akcia mala charitatívny podtón, organizátori odovzdali onkologicky chorým deťom vyše tisíc eur.

Víťazi. Prešovské družstvo zaútočilo na chuťové bunky s halászlé.Víťazi. Prešovské družstvo zaútočilo na chuťové bunky s halászlé. (Zdroj: frk)



PREŠOV. Sobota patrila na letnom kúpalisku v Prešove gurmánom. Z kotlíkov sa navôkol šírila vôňa, pričom súťažiaci nevarili len guľáš, ale ponuka jedál bola oveľa širšia.

Vyzbierali vyše tisíc eur

„Hlavný zmysel podujatia je charita. Nie je to o vyberaní po uliciach, ale priama pomoc onkologicky chorým deťom v Prešove,“ povedal jeden z organizátorov Patrik Tomič. Už bez predaja uvarených jedál prekročila suma vyzbieraná od darcov tisíceurovú hranicu.

Do varenia sa zapojil aj Tomič, hoci ako šéf poroty nesúťažil. „My varíme pre vystupujúcich a súťažiacich. Nebolo by spravodlivé, keby sme súťažili. Avšak pri všetkej skromnosti, ak by som nebol predsedom poroty, určite by som vyhral,“ pousmial sa Patrik Tomič a dodal, že koľko litrov navaria, toľko prispejú.

Skryť Vypnúť reklamu

V jeho tíme Kúpalisko Trojka bol aj Štefan Varady a Michal Varhoľák a spolu varili guľáš z diviny s hubami. „Základom je mäso, hríbovité huby, klasické koreniny - borievka, guľášové korenie a ďalšie, podľa toho, čo komu chutí,“ prezradil Š. Varady.

Varil aj Ftáčnikov šofér

Guľáš varil aj Laco Fic z Bratislavy, inak osobný šofér tamojšieho primátora. „Som rodák z Humenného, 42 rokov bývam v Bratislave. Tu v Prešove mám priateľku, ktorú mám rád a chodievam tu už osem rokov,“ povedal L. Fic, ktorý sa často zúčastňuje charitatívnych podujatí. Varil Guľáš á la Fic, ktorého základom je hovädzí močing a hovädzí krk.

Netradičné recepty

Najodvážnejší recept ponúkol tím APŽ, ktorý si trúfol na ostrokyslú polievku. Medzi návštevníkmi mala úspech, hoci ju porota neocenila. „Základ tvorí zelenina, ako mrkva, petržlen, pór. Ďalej je tam kuracie mäso, huby - judášovo ucho, šampiňóny a tofu,“ povedal Peter Ptáček. Fígeľ je v prísadách, na čele s čerstvými feferónkami, no podľa kuchára je „korenie tajné“.

Skryť Vypnúť reklamu

Úspech mala aj rybia polievka halászlé, ktorá získala na prvom ročníku Kotlík open prvé miesto. Medailu vybojoval aj boršč nazvaný mišung, ktorý navarili Juliana Sedláková, Adriána Lešigová a Ľuba Gregová. „Je to medzinárodná polievka, ktorej základom je cvikla. Je sa aj na Ukrajine, v Rusku, Poľsku i na Slovensku,“ prezradili súťažiace.

Súčasťou podujatia boli vystúpenia hudobných hostí, šermiarov či tanečníkov. Organizátori sa zhodli, že v ňom chcú pokračovať aj na budúci rok.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 038
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 21 013
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 135
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 050
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 797
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 932
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 672
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 111
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 943
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Celoplošné testovanie si vyžiada tisíce ľudí. Kde ich vziať?

Na jedno miesto pripadá jeden vojak, potrebujeme naň však asi osem ľudí.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.
Dobré ráno

Dobré ráno: Testovanie nám dá pár týždňov, a potom čo?

Má to byť najväčšia operácia v moderných dejinách Slovenska.

Podcast Dobré Ráno.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo ďalších šesť úmrtí, zomrel aj lekár z Oravy (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 30 695. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Ilustračné foto.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Vláda sa spolieha na ľudí, ktorých nemá

Slovensko má chronický nedostatok zdravotníkov.

Peter Tkačenko

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop