Korzár logo Korzár Prešov
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Dedinské dvory sú bez zvierat

Kedysi sa žiadny dvor na dedine nezaobišiel bez kravy, prasaťa či ovce. Dnes tí, čo niekedy chovali, nechovajú a tí, čo žiadne zvieratá nemali, majú.

Čierne prasiatka vraj majú chutnejšie mäso ako klasické ošípané.Čierne prasiatka vraj majú chutnejšie mäso ako klasické ošípané. (Zdroj: Veronika Čorňáková)



SABINOVSKÝ OKRES. Dnes je veľmi otázne, čo je lacnejšie. Či si mäso kúpiť z obchodu, alebo si radšej zviera vychovať vo svojej maštali. Zvieratá sa z dedín postupne vytrácajú. Pomaly nikto už nechová vo veľkom.

Mamička na materskej dovolenke Kvetoslava Matiašovská sa pustila do chovu dvoch baranov. „Kúpili sme ich teraz v jari, v jeseni ich zabijeme. Uvidíme, aké mäso z toho bude, podľa toho sa rozhodneme, či budeme chovať i nabudúce.“ Pred rokmi chovali i kravu a kozy.

„Krava je veľmi vďačné zviera. Jednak je hovädzie mäso veľmi zdravé a z mlieka sa dá urobiť tvaroh, maslo, kyslé mlieko. Kúpené mlieko sa s pravým domácim nedá ani len porovnať.“

Skryť Vypnúť reklamu

Horšie je, že sa o to treba i starať. „Na zvieratá treba mať čas. Baranom chodím kosiť trávu, prikrmujem ich šrotom. Som na materskej, takže sa to dá zvládať, horšie by bolo, keby som chodila do práce.“

Čierne prasiatka majú chutnejšie mäso

Pavol Falat z obce zo Sabinovského okresu chová čierne prasiatka. „Masť je z nich lepšia ako z domácej ošípanej. Aj mäso má chutnejšie, je to niečo medzi zajacom a prasaťom. Je to nenáročné na chov, pokiaľ je dostatočný výbeh.“ Tvrdí, že takéto prasce sa chovajú lepšie ako zajace.

„Zajace sú náchylné na choroby, ľahko ich zmorí mor. Prasiatka stačí chovať len tri mesiace, zajace takúto hmotnosť za taký krátky čas nedosiahnu.“

Tieto „čuňky“ chová už tretí rok. „Predtým sme chovali klasické prasiatka, no toto má kvalitnejšie i chutnejšie mäso. A tiež sme chovali býka.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pamätá si však i na časy, keď chodil s kravami na pole. „Tam sme prežívali našu mladosť. Nie ako teraz. Mladí sú len pri počítačoch.“ No rozmýšľa, že s chovom úplne prestane.

Prasa nechová, no „zabíjačku“ robí

Miroslav Čierny choval v minulosti sliepky, morky, barana a zajace. „Minulý týždeň som zarezal posledné dve sliepky. Na zvieratá treba mať totiž čas, a ten nemám. S manželkou chodíme do práce, deti do školy... Nikto by na ne nemal čas,“ zdôveril sa nám.

Hoci ošípanú nikdy nechoval, mäso si kúpil od profesionálnych chovateľov. „Nechcel som to chovať, a tak som si kúpil polku prasaťa, celé sa mi zdalo aj tak veľa... Doma som si to rozporcoval a bolo to bez starostí.“ Na svoje kravy nedá dopustiť Tomáš Olejár.

„Máme väčší pozemok, takže je to perfektná kosačka, šetríme na benzíne. No a potom mladá hovädzinka je veľmi dobré mäsko,“ povedal nám T. Olejár.

Skryť Vypnúť reklamu

Chovu dobytka sa venuje len posledné roky. „Môj otec chcel, aby som robil viac s drevom, preto až teraz mám kravy. kedysi bola krava v každom dvore, dnes je to už iné. Chovám ju aj preto, lebo bývame ďalej od ostatných sídel.“ Tvrdí, že krava je nenáročná na chov. „Len sa pasie a trošku ju prikrmujeme šrotom.“

S chovom je problém v zime

Kalkulácie chovu sa líšia i v jednotlivých podnikoch, takže je ťažké povedať ako draho vás chov nejakého zvieraťa bude stáť.

„Väčšie zvieratá je problém chovať v zime. Treba nakúpiť rôzne krmivá, alebo by mal človek vlastniť minimálne aspoň lúku. Taká krava dokáže produkovať aj takých 20 litrov mlieka denne a to je asi pre jednu rodinu dosť, takže potom to musia asi predávať,“ informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Stanislav Nemec.

Pokiaľ ide o ošípané, tak je to trošku iná kategória. „To sa už chová prevažne na mäso. Znova treba zvážiť či by to bolo čím kŕmiť alebo nie.. Ľudia by si museli postaviť chlievy. Hnoj i exkrementy by museli zapracovávať nejako do pôdy alebo predávať niekde... Dnes ľudia chovajú viac menšie zvieratá, zajace alebo hydinu. Väčšie zvieratá sa chovajú totiž komplikovanejšie,“ uviedol S. Nemec.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 512
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 330
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 187
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 625
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 952
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 924
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 532
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 448
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 256
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

Mesto Bardejov je na plošné testovanie pripravené

Testuje sa až do večera s hodinovou prestávkou.

Odberné miesta sú pripravené.

Spišský emeritný i pomocný biskup majú Covid-19

Pozitívne testovaný bol aj rektor kňazského seminára a 15 seminaristi.

Kňazský seminár na Spišskej Kapitule. Covid-19 sa nevyhol ani jemu.
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krízový štáb rokuje o lockdowne, podľa Naďa výrazne stúpa úmrtnosť (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Bödörovi blízka firma ťažila z obrovských štátnych zákaziek. Okolnosti sú podozrivé

Jej partnerom boli známi stavbári.

Norbert Bödör.

Zasadá krízový štáb: Nemocnice sú potemkinove dediny, vravia lekári zo zasadnutia

Politici rokovanie odmietajú komentovať, kým sa neskončí.

Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí vlády.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop