SABINOVSKÝ OKRES. Dnes je veľmi otázne, čo je lacnejšie. Či si mäso kúpiť z obchodu, alebo si radšej zviera vychovať vo svojej maštali. Zvieratá sa z dedín postupne vytrácajú. Pomaly nikto už nechová vo veľkom.
Mamička na materskej dovolenke Kvetoslava Matiašovská sa pustila do chovu dvoch baranov. „Kúpili sme ich teraz v jari, v jeseni ich zabijeme. Uvidíme, aké mäso z toho bude, podľa toho sa rozhodneme, či budeme chovať i nabudúce.“ Pred rokmi chovali i kravu a kozy.
„Krava je veľmi vďačné zviera. Jednak je hovädzie mäso veľmi zdravé a z mlieka sa dá urobiť tvaroh, maslo, kyslé mlieko. Kúpené mlieko sa s pravým domácim nedá ani len porovnať.“
Horšie je, že sa o to treba i starať. „Na zvieratá treba mať čas. Baranom chodím kosiť trávu, prikrmujem ich šrotom. Som na materskej, takže sa to dá zvládať, horšie by bolo, keby som chodila do práce.“
Čierne prasiatka majú chutnejšie mäso
Pavol Falat z obce zo Sabinovského okresu chová čierne prasiatka. „Masť je z nich lepšia ako z domácej ošípanej. Aj mäso má chutnejšie, je to niečo medzi zajacom a prasaťom. Je to nenáročné na chov, pokiaľ je dostatočný výbeh.“ Tvrdí, že takéto prasce sa chovajú lepšie ako zajace.
„Zajace sú náchylné na choroby, ľahko ich zmorí mor. Prasiatka stačí chovať len tri mesiace, zajace takúto hmotnosť za taký krátky čas nedosiahnu.“
Tieto „čuňky“ chová už tretí rok. „Predtým sme chovali klasické prasiatka, no toto má kvalitnejšie i chutnejšie mäso. A tiež sme chovali býka.“
Pamätá si však i na časy, keď chodil s kravami na pole. „Tam sme prežívali našu mladosť. Nie ako teraz. Mladí sú len pri počítačoch.“ No rozmýšľa, že s chovom úplne prestane.
Prasa nechová, no „zabíjačku“ robí
Miroslav Čierny choval v minulosti sliepky, morky, barana a zajace. „Minulý týždeň som zarezal posledné dve sliepky. Na zvieratá treba mať totiž čas, a ten nemám. S manželkou chodíme do práce, deti do školy... Nikto by na ne nemal čas,“ zdôveril sa nám.
Hoci ošípanú nikdy nechoval, mäso si kúpil od profesionálnych chovateľov. „Nechcel som to chovať, a tak som si kúpil polku prasaťa, celé sa mi zdalo aj tak veľa... Doma som si to rozporcoval a bolo to bez starostí.“ Na svoje kravy nedá dopustiť Tomáš Olejár.
„Máme väčší pozemok, takže je to perfektná kosačka, šetríme na benzíne. No a potom mladá hovädzinka je veľmi dobré mäsko,“ povedal nám T. Olejár.
Chovu dobytka sa venuje len posledné roky. „Môj otec chcel, aby som robil viac s drevom, preto až teraz mám kravy. kedysi bola krava v každom dvore, dnes je to už iné. Chovám ju aj preto, lebo bývame ďalej od ostatných sídel.“ Tvrdí, že krava je nenáročná na chov. „Len sa pasie a trošku ju prikrmujeme šrotom.“
S chovom je problém v zime
Kalkulácie chovu sa líšia i v jednotlivých podnikoch, takže je ťažké povedať ako draho vás chov nejakého zvieraťa bude stáť.
„Väčšie zvieratá je problém chovať v zime. Treba nakúpiť rôzne krmivá, alebo by mal človek vlastniť minimálne aspoň lúku. Taká krava dokáže produkovať aj takých 20 litrov mlieka denne a to je asi pre jednu rodinu dosť, takže potom to musia asi predávať,“ informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Stanislav Nemec.
Pokiaľ ide o ošípané, tak je to trošku iná kategória. „To sa už chová prevažne na mäso. Znova treba zvážiť či by to bolo čím kŕmiť alebo nie.. Ľudia by si museli postaviť chlievy. Hnoj i exkrementy by museli zapracovávať nejako do pôdy alebo predávať niekde... Dnes ľudia chovajú viac menšie zvieratá, zajace alebo hydinu. Väčšie zvieratá sa chovajú totiž komplikovanejšie,“ uviedol S. Nemec.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári