SVIDNÍK. Tradične v druhú septembrovú nedeľu sa v skanzene vo Svidníku konalo podujatie Deň ľudových tradícií a už šestnásty ročník majstrovstiev vo varení pirohov. Podujatie obohatila výstava záhradkárov, ale aj ukážky remesiel a predaj remeselných výrobkov z celého východného Slovenska.
Počas súťaže mali trojčlenné družstvá v časovom limite jednej hodiny pripraviť cesto a uvariť najmenej 50 pirohov s tromi druhmi plniek. Súťaže sa zúčastnilo šesť družstiev. V súťažný deň boli vyhlásení aj najrýchlejší jedáci pirohov.
Stavili na klasiku i nové chute
Skúsené kuchárky z blízkej Ladomirovej boli na súťaži najprv ako návštevníčky. „Páčilo sa nám, ako varili pirohy a povedali sme si, že sa prihlásime aj my. Minulého roku sa nám ich neušlo, preto sme si navarili sami. Naše plnky sú všetky so zemiakmi a ochutené sú bryndzou, zemiakmi a syrom,“ povedala Anna Kyjovská.
Jediným mužským družstvom boli súťažiaci a študenti zo svidníckej Hotelovej akadémie. „Zúčastnili sme sa súťaže aj minulý rok a opäť sme to chceli vyskúšať. Plnky máme tri. Zemiakovo-bryndzovú, netradičnú brokolicovo-krevetovú a marinované sušené ovocie s orechmi a zahustené medom,“ hovorí René Fečko.
Družstvo z ukrajinského Rachova bolo na súťaži po pätnástykrát. „Pripravili sme pirohy s hubovou plnkou z dubákov posypané slaninkou. Ďalšiu plnku z ovčieho syra a poliate smotanou, treťou sladkou plnkou boli višne. Tie boli posypané orechmi a vanilkou,“ hovorí Anna Šemotová.
Majstrovstvá vyhrali domáce súťažiace z Denného centra pri mestskom úrade vo Svidníku. Zabodovali tradičné plnky a chute. „Naše pirohy sú s kapustovou, zemiakovou, bryndzovou a tvarohovou s mätou. Snažili sme sa pripraviť plnky typické pre tento región. Nebol to žiaden tajný recept. Na cesto je vhodná polohrubá múka, soľ a voda. Po zamiesení a rozvaľkaní sú pirohy plnené a uvarené,“ prezradila Helena Jadvišová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári