Korzár logo Korzár Prešov
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Majstrovstvá vo varení pirohov prilákali hladošov

Svidnícky skanzen počas víkendu rozvoňala tradičná kulinárska súťaž. Varili sa obľúbené pirohy. Svoje umenie predstavilo šesť družstiev zo Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Pirohy sa plnili aj netradične krevetami.

Svidnícke majstrovstvá vo varení pirohov. Každé trojčlenné družstvo v časovom limite pripravilo pirohy s troma plnkami.Svidnícke majstrovstvá vo varení pirohov. Každé trojčlenné družstvo v časovom limite pripravilo pirohy s troma plnkami. (Zdroj: vi)



SVIDNÍK. Tradične v druhú septembrovú nedeľu sa v skanzene vo Svidníku konalo podujatie Deň ľudových tradícií a už šestnásty ročník majstrovstiev vo varení pirohov. Podujatie obohatila výstava záhradkárov, ale aj ukážky remesiel a predaj remeselných výrobkov z celého východného Slovenska.

Počas súťaže mali trojčlenné družstvá v časovom limite jednej hodiny pripraviť cesto a uvariť najmenej 50 pirohov s tromi druhmi plniek. Súťaže sa zúčastnilo šesť družstiev. V súťažný deň boli vyhlásení aj najrýchlejší jedáci pirohov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Stavili na klasiku i nové chute

Skúsené kuchárky z blízkej Ladomirovej boli na súťaži najprv ako návštevníčky. „Páčilo sa nám, ako varili pirohy a povedali sme si, že sa prihlásime aj my. Minulého roku sa nám ich neušlo, preto sme si navarili sami. Naše plnky sú všetky so zemiakmi a ochutené sú bryndzou, zemiakmi a syrom,“ povedala Anna Kyjovská.

Jediným mužským družstvom boli súťažiaci a študenti zo svidníckej Hotelovej akadémie. „Zúčastnili sme sa súťaže aj minulý rok a opäť sme to chceli vyskúšať. Plnky máme tri. Zemiakovo-bryndzovú, netradičnú brokolicovo-krevetovú a marinované sušené ovocie s orechmi a zahustené medom,“ hovorí René Fečko.

Družstvo z ukrajinského Rachova bolo na súťaži po pätnástykrát. „Pripravili sme pirohy s hubovou plnkou z dubákov posypané slaninkou. Ďalšiu plnku z ovčieho syra a poliate smotanou, treťou sladkou plnkou boli višne. Tie boli posypané orechmi a vanilkou,“ hovorí Anna Šemotová.

Skryť Vypnúť reklamu

Majstrovstvá vyhrali domáce súťažiace z Denného centra pri mestskom úrade vo Svidníku. Zabodovali tradičné plnky a chute. „Naše pirohy sú s kapustovou, zemiakovou, bryndzovou a tvarohovou s mätou. Snažili sme sa pripraviť plnky typické pre tento región. Nebol to žiaden tajný recept. Na cesto je vhodná polohrubá múka, soľ a voda. Po zamiesení a rozvaľkaní sú pirohy plnené a uvarené,“ prezradila Helena Jadvišová.

Najčítanejšie na Prešov Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 439
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 336
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 081
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 419
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 993
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 163
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 693
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 379
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 298
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 4 523
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

K zemi idú stromy, staré niekoľko desiatok rokov.

Na zmeny sa musia pripraviť motoristi aj cestujúci v MHD.

44m
Horiace drevené obydlie na Dreveníku.

O strechu nad hlavou prišlo 30 ľudí, starosta im hľadá ubytovanie.

1 h
Testovanie na Prešovskej univerzite.

Rektor aj župan už prešli testom.

5 h
Problém s kyslíkom sa objavil na začiatku roka.

Pridali lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Poukazovanie na akúsi „kritickú infraštruktúru“ je kastovou verziou rakúsko-uhorského dedičstva.

20. jan
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy odhalili 1785 nových prípadov.

12 h
Petra Vlhová.

V zjazde obhájila svoj najlepší výsledok.

2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop