PREŠOV. Na tohtoročný 19. ročník Eurocupu prišlo 42 družstiev zo 7 krajín sveta. Okrem Slovákov sa Eurocupu 2011 zúčastnili mladí barmani z Česka, Slovinska, Ukrajiny, Maďarska, Poľska, aj z Mexika.
Peter Kostráb je piatak na Hotelovej akadémii v Prešove a v rámci Eurocupu 2011 miešal alkoholický aj nealkoholický nápoj. Na súťaži ešte nebodoval, ale práca barmana sa mu veľmi páči: „Mám skúsenosti s prácou za barom už aj v zahraničí. Chcel by som sa tým živiť, je to veľmi zaujímavá a zábavná, kreatívna práca. Môžem sa hrať s farbami, s chuťami a vôňami.“
Atmosféra v prešovskej Tatran Handball aréne bola veľmi dobrá. Počas celého dňa sa tam vystriedali stovky zväčša mladých ľudí, ktorí prišli podporiť svojich kamarátov.
„Je tu môj priateľ, takže som tu hlavne kvôli nemu. Poznám to aj z minulých rokov, na Eurocup chodím pravidelne,“ povedala Prešovčanka Daniela Magdová.
Šuchta: Barman musí byť psychológ
Podľa viceprezidenta slovenskej barmanskej asociácie Jána Šuchtu správny barman musí vedieť ulahodiť zákazníkovi, nesmie to byť tak, že zákazník sa má prispôsobiť barmanovi.
„To znamená, že barman musí byť psychológom. Zákazníci sú rôzni, cholerik, flegmatik, ten barman musí vedieť, ako sa s ním rozprávať a ponúknuť mu taký drink, ktorý ho bude motivovať dať si ešte jeden. Musí dobre vyzerať, byť komunikatívny a kreatívny. Barmanstvo sa oplatí robiť už len preto, že sa s tým dá precestovať celý svet. Na Slovensku už máme dvoch vicemajstrov sveta, jedného majstra sveta.
Autor: via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári