PREŠOV. Pred Vianocami je zvykom robiť vianočný večierok či vianočnú kapustnicu. Vo väčšine prípadov ich usporadúva zamestnávateľ, niekde aj samotní zamestnanci pre vlastnú radosť.
Cieľ je však rovnaký – budovanie a utužovanie vzťahov v kolektíve a zábava. Pre zamestnancov je to aj istá forma morálnej odmeny.
Večierky sú o utužovaní vzťahov
Riaditeľ jednej súkromnej spoločnosti Peter Vaško firemné večierky vníma ako výbornú formu internej komunikácie.
„Počas roka sa snažím, ak sa dá, mať aspoň dvakrát nejaké posedenie so svojimi kolegami. Keď človek len robí, nestíha vnímať všetky informácie o zamestnancoch, a to sa potom odrazí aj na ich práci a v konečnom dôsledku má to vplyv na chod spoločnosti. A na druhej strane, všetci sa potrebujeme aj zabaviť, nielen pracovať.“
Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová tento rok po prvý raz usporadúva vianočnú kapustnicu pre svojich kolegov.
„Vianoce sú pre mňa najkrajším obdobím cez rok, preto sa budem snažiť vytvoriť pre svojich kolegov a priateľov presne takú atmosféru, akú mám cez tieto sviatky stále doma. Dúfam, že sa mi to aj podarí a osobne sa na takýto večierok veľmi teším. Počas roka nie je veľmi čas rozprávať sa o iných ako pracovných veciach, teraz hádam bude.“
Večierok alebo finančná odmena?
Vianočné večierky sú vyvrcholením roka, ide o poďakovanie zamestnancom, a tí to vnímajú zväčša veľmi pozitívne, čakajú na to.
„Ja pracujem v malej firme, ale je dobrým zvykom mojich šéfov pred Vianocami poskytnúť ak aj nie odmeny, tak posedenie. Máme ho vždy. Hoci je to len také skromné, tešíme sa na to, je to už taká tradícia. Aj keď predpokladám, že viacerí by boli radšej, keby dostali poriadne odmeny, aby bolo na darčeky,“ priznal sa nám Prešovčan Peter.
Mária Fedorová z jednej umeleckej agentúry má za sebou niekoľko vianočných večierkov a bohaté skúsenosti s ich organizáciou.
„Robili sme už rôzne aj tematické večery, závisí vždy od požiadaviek klienta. Ale východniari na večierkoch ešte dosť šetria, takže väčšinou sú to klasické posedenia v reštaurácii s nejakým dídžejom alebo vianočné kapustnice pri jedličke s malým kultúrnym programom. Z našich skúseností vyplýva, že väčšina malých firiem a štátnych spoločností si ich pripravuje sama.“
Anketa
Večierok či odmena?
Máte radi vianočné večierky alebo by ste boli radšej, keby ste dostali vianočné odmeny?
Rado Hrabčák (34), Prešov: „Zažil som ich niekoľko, ale nie som veľký fanúšik, pretože pre väčšinu ľudí, je to len príležitost zadarmo sa opiť. Určite by som viac uvítal finančnú odmenu.“
Peter Hudák (29), Prešov: „Mám rád večierky, keď je dobrá atmosféra a stretnú sa ľudia, s ktorými si mám čo povedať a dobre sa bavím. Vtedy uprednostním večierok pred peniazmi. Pretože za tie si dobrý pocit a kamarátov nekúpim.“
Alžbeta Pribulová (32), Kapušany: „Vianočné večierky uznávam, pretože sa na nich dá veľa vecí vyriešiť. Podľa mňa komunikácia s kolegami aj so šéfom je úplne iná ako počas roka. Je to dobré, peniaze nie sú všetko.“
via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári