PREŠOV. Starší obyvatelia mesta nám potvrdili, že na tie v obchodoch sa nikdy nespoliehajú. Nemajú vraj správny tvar, lebo zvyčajne sú okrúhle. „Hľadám oblátky pre mamku, ktorá má už 87 rokov. Musia byť oválne, lebo také sa piekli kedysi. Okrúhle sú už vraj novota a tú ona nechce,“ prezradila nám Jolana Kolivošková.
Martin Holinga s priateľkou si tiež kupovali oblátky. Vraj celkom náhodou, ale rozhodne uprednostnia od domáceho výrobcu. Sú vraj chutnejšie a menej sladké, ako v obchode. Niektorí ich ochutnávajú hneď a kým príde Štedrý večer, kupujú ich opakovane. „To je aj môj prípad. Nakupujem najradšej takto na ulici už z nostalgie a musia byť oválne. Pripomína mi to mladosť, keď nebohá mamka žila a na stole sme stále mali takéto oblátky. Kupujem ich tu každý rok a podľa mňa sú chutnejšie, ako v obchode,“ dodala Emília Jurčová.
Rodinné dedičstvo
Anna Molnárová pečie oblátky už 30 rokov. V ich rodine sa receptúry tradujú a dôsledne uchovávajú. Po predkoch zdedila aj formy, hoci pokrok ide dopredu. Z niekdajších liatinových strojov teraz prešli na nerezové.
„Mňa to učila stará mama aj babka, ale dnes je už ťažké nájsť aj majstra, ktorý formu gravíruje. Na oblátkach musia byť tradičné symboly,“ povedala nám. V noci ich s manželom pečú a ešte čerstvé cez deň predávajú. Majú svojich stálych zákazníkov, ktorí ich pred sviatkami v centre doslova hľadajú.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári