PREŠOV. O kapry je veľký záujem. „Vieme, že kapor je naším národným pokrmom najmä na Štedrý deň a teda je pre našich zákazníkov mimoriadne významný. Aj v tomto roku sme urobili maximum, aby sme rýb mali dostatok, boli vysokej kvality a za tú najlepšiu cenu na miestnom trhu,“ informoval Peter Piešťanský, manažér jedného obchodného reťazca. Cena za kilogram sa pohybuje približne okolo troch eur.
Trendy v predaji rýb
Najobľúbenejšou rybou počas vianočných sviatkov sú stále kapry, kúpené ako živé v kadiach. Ďalšou preferovanou je stále losos spracovaný na filety a tiež kapor spracovaný na podkovičky.
„Pred týmito sviatkami zákazníci v oveľa väčšej miere ako bežne v roku nakupujú aj ostatné ryby ako pstruh, pražma kráľovská, morský vlk, a iné. Trendom je skúšať aj netradičné ryby. Napríklad rastie záujem o krevety, ale k hitom patria aj mrazené ryby ako filety, napríklad pangasius, aljašská treska či klasické rybie filé. Veríme, že aj tohtoročný predaj kaprov, ale aj ostatných rýb ich vo všeobecnosti posunie opäť o niečo dopredu a záujem bude rásť napokon nielen pred Vianocami“, uviedol P. Piešťanský. Ryba je symbolom kresťanstva.
Veriaci môžu jesť ryby aj v čase najväčšieho pôstu. Preto je kapor neodmysliteľnou súčasťou nášho štedrovečerného stola.
Anketa
Kupujete si kapra?
Pýtali sme sa vás, či si na Vianoce kupujete živého kapra alebo uprednostňujete iné ryby.
Mária Šarišská, 63, Prešov
„My si kupujeme každý rok kapra. Nebude nám na stole chýbať ani tentoraz.“
Ján Goliáš,75, Prešov
„Tento rok kapra nekupujeme, pretože ideme k synovi na večeru. Ale inak si vždy kupujeme kapra.“
Viera Kuchárová, 50, Prešov
„Ja si kupujem filé a v poslednej dobe lososa. A pstruh je tiež veľmi dobrý.“
via
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári