Ako sme zisťovali, niektorým Prešovčanom tento fakt neprekáža, iní však začínajú nový rok s diétami. Odpoveď na otázku „ako schudnúť po sviatkoch?“ sme hľadali aj u odborníčky.
PREŠOV. Dostať sa znovu do formy po dňoch ničnerobenia môže byť problém.
„Svoje tukové bunky počas sviatkov nezanedbávam, poriadne im doprajem. Avšak mojou osvedčenou formou diéty je, že po 18. hodine nejem,“ povedala Oľga Kolpaková.
Podobnú stratégiu vyznáva aj Prešovčan Richard Duna a chce ju znovu uplatniť: „Dva dni nejem po osemnástej a dva kilogramy idú dolu.“
Niektorým vianočné a silvestrovské prejedanie nerobí nič. „Mám to celkom zvláštne a dobre zariadené. Prepchávala som sa každý deň do puknutia a ešte som aj kilečko schudla,“ prezradila mladá Prešovčanka Barbora Juhásová.
Na diéty sa nemusí spoliehať ani speváčka prešovskej skupiny Peha Roumy Hlobeňová. „Aj tak vraj nepomáhajú. Keď skončíš, kilá sa vrátia. Pomáha skôr šport,“ poznamenala.
Nie každý má to šťastie ako Barbora, na niekoho sa kilá lepia. Čo s tým? „Nový rok som začal dopoludnia rúbaním dreva do kozuba a poobede 70-minútovým behom. Ďalší deň som mal znovu tréning a pokračujem v ňom aj ďalej. Takže rok 2012 som zobral vážne, lebo o dva mesiace začína liga, takže musím trénovať,“ povedal futbalový rozhodca Miroslav Benko z Prešova, ktorý počas sviatkov pribral kilo. „To je v norme,“ podotkol.
Pomôže aj citrón
Oslovili sme aj odborníčku na zdravú výživu Miroslavu Urdovú.
„Preťaženému organizmu treba dopriať v podobe pôstnejších jedál. Začínať deň s pohárom citrónovej vody. Citrón je zásaditý, a tak napomáha pri prekyslení organizmu z nadmerného množstva zákuskov a sladkostí. Dôležitý je dostatok tekutín počas dňa, nie však sladkých, ktoré sa pretransformujú do tukových vankúšikov v tele, ale žihľavový čaj a čistá voda dokáže napomôcť rýchlejšie vyplatiť z tela nahromadené toxíny,“ uviedla.
Podľa jej slov sú „každoročnou vychytávkou zelené potraviny riasa chlorella a spirulin, ako aj zelený jačmeň či slzovka obyčajná“.
Spoliehať sa na „zázračné“ bylinky sa však nedá. Recept je inde: „Základ úspechu je však v správnom kombinovaní, načasovaní a vyváženosti jedál počas celého dňa, dostatok správnych tekutín, pohyb a dobrá nálada.“
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári