PREŠOV. Katarína Falatová z Ľutiny (okres Sabinov) chová čierne prasiatka. „Masť je z nich lepšia ako z domácej ošípanej. Aj mäso má chutnejšie. Prasiatka stačí chovať len tri mesiace.“ Tieto svinky chová už tretí rok.
Jana z okresu Prešov chová klasické prasiatko každý rok a ako na správnom gazdovskom dvore každý rok robí zabíjačku.
„Už deň predtým si prichystám priestor, kde bude zabíjačka. Na druhý deň dám skoro ráno zovrieť vodu na očistenie prasaťa. Potom príde mäsiar, ktorý prasiatko zabije, očistí od štetín a umyje,“ povedala nám mladá gazdinka.
Potom zavesia prasa na trojnožku. „Mäsiar ho začne porciovať. My z prasaťa robíme dve paštéty. Bôčikovú a pečeňovú. Pripravujeme i jaternice, klobásky. Z hlavy a jazyka robíme tlačenku, ktorá sa hneď plní do špeciálnych vreciek. Paštéty plníme do pohárov, sterilizovanie trvá dve hodiny.“
Z mäsa však v zabíjačkový deň nepripravujú takmer nič. „Chceme mať z toho čo najviac úžitku,“ zdôraznila Jana.
Drobnochovateľka: Vychovať prasa sa oplatí
Gazdinka vraví, že najlepší čas na zabíjanie je, keď má prasiatko 120 kíl. „Ale zabíjame vtedy, keď na to máme čas. Zabíjačka je fakt na celý jeden deň. A prasiatko by nemalo mať viac ako jeden rok. Naposledy sme ale zabíjali také, ktoré malo takmer dvesto kíl, pretože sme ho chovali dlhšie ako rok. V lete sme ho nechceli zabíjať, počkali sme na zimné mesiace.“
Vraví, že ak má človek čas na to, aby dal prasaťu žrať ráno a večer, tak sa chovať oplatí. „Niet nad kvalitné domáce výrobky. Je super, že máme plný mrazák mäsa a nemusíme myslieť na to, koľko čo stojí v obchode a či na to mám, alebo nemám.“
V regióne svalovec špirálovitý nie je
Pokiaľ je v regióne výskyt svalovca špirálovitého, tak musia všetci pred zabitím prasaťa poslať vzorku na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.
„Región Prešov a Sabinov nepatria k tým, kde je výskyt svalovca, takže nie je legislatívna povinnosť vyšetrovať pri domácich zabíjačkách tohto svalovca,“ informovala vedúca odboru hygieny potravín a potravinového dozoru RVPS Prešov Kvetoslava Balčáková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári