Tradičné zabíjačky sa z obcí na severovýchode Slovenska vytrácajú. V okresoch Svidník a Stropkov v minulom roku veterinári zaznamenali pätnásť hlásených domácich zabíjačiek. Dôvodom je aj dostupnosť a cena mäsa poľských obchodníkov.
LADOMIROVÁ. Fašiangová tradícia novoročných zabíjačiek je, zdá sa, pomaly minulosťou. Náklady spojené s chovom a dostupnosť obchodov s lacnejším mäsom a mäsovými výrobkami robí z domácej zabíjačky skôr vzácnosť. Drobnochovateľov ošípaných je málo aj v obci Ladomirová vo Svidníckom okrese.
„Teraz už ani nechováme. V obci je len pár ľudí, ktorí sa tomu venujú. Starí ľudia už na to nestačia a mladí o to nemajú záujem. My sme sa ešte trápili, chovali a robili zabíjačky každý rok, ako sa patrí. Dnes si mäso ľudia kúpia a nemajú starosti. Väčšinou hneď za hranicou v Poľsku,“ hovorí Peter Ferencík.
„Prekvapuje ma, že Poliaci si vždy nájdu čas na rekreácie, ale aj na chov, kým našim sa to už odchovať nechce. Doma sa snažíme kupovať naše výrobky a svoje máme aj vajíčka od domácich sliepok,“ reagovala Anna Kyjovská.
„Sama už na to nestačím. Teraz už nechováme nič, skôr mňa treba chovať. Ľudia si radšej zájdu do Poľska, kde je mäso lacnejšie. Dnes sa to už veľmi neoplatí,“ povedala Anna Gajdošová.
Zabíjačkové hody sú o stretnutí rodiny
Viac miestnych ľudí si dnes kúpi prasa, ktoré je už vykŕmené a zabíjačku si urobia kvôli potešeniu a stretnutiu rodiny.
„Vždy sme sa celá rodina tešili na hostinu a vôňu domácich dobrôt a chuťoviek. Robila sa pražená kapusta, zemiaky a k tomu fajné mäsko. Myslím si, že ani dnes by naši mladí neodmietli prísť k starým rodičom na takéto stretnutie,“ hovorí o svojej skúsenosti A. Kyjovská.
Povinnosť hlásenia zabíjačiek stále platí
Podľa riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Svidníku Michala Zozuľáka výrazne poklesol počet hlásení, ktoré majú chovatelia pri zabíjačkách ako povinnosť, ako aj počet chovaných ošípaných. Za uplynulý rok bolo za okresy Stropkov a Svidník nahlásených len približne pätnásť domácich zabíjačiek.
Chovatelia mali okrem nahlasovania zabíjačiek aj povinnosť nechať od ošípanej odobrať vzorku na výskyt svalovca špirálovitého. V niektorých okresoch je povinnosť stále v platnosti.
„Na Slovensku sa nevyskytol žiaden prípad výskytu svalovca u domácich ošípaných. Štátna veterinárna a potravinová správa usmernila regionálne veterinárne a potravinové správy, v ktorých okresoch sú chovatelia ošípaných povinní hlásiť domáce zabíjačky aj s odberom bráničného piliera na vyšetrenie na svalovca,“ informoval M. Zozuľák.
Po vyhodnotení rizika ostáva táto povinnosť v Prešovskom kraji v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.
Mäso z kravy nemôžete predávať
V Prešovskom a Sabinovskom okrese bolo vlani v rámci domácich zabíjačiek zabitých 63 kráv i býkov. Bolo to kúsok viac ako posledné dva roky.
Ak chce niekto zabiť kravu, ktorú chová, musí to najprv nahlásiť na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Tento dobytok sa pred zabitím totiž vyšetruje, či netrpí chorobou šialených kráv.
„Vyšetrenie sa robí podľa zákona o veterinárnej starostlivosti. Hovädzí dobytok možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu, ak boli dodržané požiadavky na ochranu zvierat v čase zabíjania,“ informovala vedúca odboru hygieny potravín a potravinového dozoru Kvetoslava Balčáková.
U hovädzieho dobytka sa od určitého veku odoberajú vzorky z predĺženej miechy na vyšetrenie na bovinnú spongiformnú encefalopatiu (BSE), chorobu „šialených kráv“. „Robí sa tak preto, aby sa vylúčilo, že mäso zo zvieraťa, ktoré je nositeľom pôvodcu tejto choroby, nebude konzumované ľuďmi. Okrem toho mäso od zvieraťa zabitého v rámci domácej zabíjačky môže byť konzumované iba v domácnosti majiteľa zvieraťa. Nesmie byť ponúkané na obchodné účely,“ zdôraznila K. Balčáková.
Minulý rok neboli zistené žiadne choroby u takto porazených zvierat. „Za rok 2011 bolo v rámci domácich zabíjačiek porazených 63 kusov hovädzieho dobytka, v roku 2010 šesťdesiatjeden a v roku 2009 štyridsaťtri kráv a býkov,“ dodala Balčáková.
čor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Prešova a šarisškého regiónu nájdete na prešovskom Korzári